On Steigerei­land, in Ams­ter­dam, Pieter Wei­j­nen built his own exper­i­men­tal energy effi­cient wooden home. The house is painted a vibrant blue, refer­ring to the tra­di­tional dike houses of nearby Durgerdam.

Spa­cious­ness is the key­word in this design. The ground floor con­sists of a roomy live-​in kitchen. Enter­ing the home, the first thing you notice is the lounge hang­ing from the ceil­ing like a float­ing island. The bot­tom of this con­trap­tion is shaped like the belly of a whale and clad in cop­per. The shape has been inter­preted as a boat or a bas­ket, giv­ing the space below a homely atmos­phere. Together with the float­ing lounge, the seven meter high space cre­ates a ver­ti­cal loft. To make the most use of the space, Wei­j­nen wanted to avoid load bear­ing walls as much as pos­si­ble. To ensure sta­bil­ity, he used old dock­ing poles as diag­o­nal braces behind the front wall. All the walls and floors are made of mas­sive, lam­i­nated Lenotec spruce wood.

Sus­tain­able use of energy is a lead­ing prin­ci­ple for the house on Steigerei­land. The glass façade fac­ing south, lets in plenty of day­light and sun heat. The cool­ing sys­tem is inspired by old Ara­bian cool­ing tow­ers. Air from the house is pumped into an under­ground pipe from which the cooled air will be led back to the house. A tank under the roof ter­race col­lects rain­wa­ter, which is used for the wash­ing machine and the toi­lets. Plenty of recy­cled mate­ri­als were used build­ing this wooden home. The large beams in the front are old dock­ing poles from the IJ, and the fur­ni­ture in the children’s room is made of used cheese shelves. The cop­per cladding on the float­ing lounge, used to be on top of the roof of a church.

FARO Architecten Lisserbroek

land­goed de olmen­horst
lis­ser­weg 487d
2165 as lisserbroek

ves­tig­ing oost
oude kraan 72
6811 ll arnhem

+31 (0) 252 414777
info@​faro.​nl

Facebook Linkedin Pinterest Twitter Youtube