’Cradle to Cradle in de polder’ - hoe een aangespoeld wiegje uit 1421 in jaar 14 van eeuw 21 een tweede leven krijgt. Bij werelderfgoed is het verhaal minstens zo belangrijk als het fysieke object zelf; een goed verhaal bij een monument maakt een lesje geschiedenis ineens tastbaar en inspirerend.

  • Programma Bezoekerscentrum
  • Opdrachtgever Stichting Werelderfgoed Kinderdijk
  • In samenwerking met Strootman
  • Gereed 2014
00/00
FARO architecten bezoekerscentrum Kinderdijk 04
FARO architecten bezoekerscentrum Kinderdijk 02
FARO architecten bezoekerscentrum Kinderdijk 01
FARO architecten bezoekerscentrum Kinderdijk 03

Cradle to cradle in de polder’ vlecht allerlei invalshoeken in elkaar. Naast aandacht voor materieel erfgoed is er extra aandacht voor immaterieel erfgoed. Het ambachtelijk vlechten met wilgen krijgt een nieuwe impuls. Mede geïnspireerd door het verhaal van het aangespoelde wiegje tijdens de Sint-Elisabethsvloed van 1421, is het beeldbepalende materiaal van het bezoekerscentrum gevlochten wilgentenen. Natuurlijke materialen zoals riet, vlas en wilgen, die al eeuwenlang in de streek worden toegepast, gebruiken we ook in moderne biocomposieten.

Naast aandacht voor duurzaamheid zorgen we voor een aantrekkelijk beeld. We maken een gebouw dat samensmelt met het landschap en toch bijzonder is. Naast een rol voor professionele ontwerpers is er ruimte voor de bijdrage van lokale enthousiaste erfgoedliefhebbers. Een nieuwe, toeristische bypass met een vloeiende vorm en een opfrisbeurt voor de onderdelen van de eeuwenoude landschappelijke watermachine, zorgen ervoor dat het pure ingenieurslandschap weer helder leesbaar wordt en uitnodigend is voor grotere stromen bezoekers. Het nieuwe bezoekerscentrum, getooid met een wilgensculptuur, is eigenzinnig van vorm, maar voegt zich door de gebiedseigen materialen en kleuren straks wonderwel in het cultuurlandschap.