Voor het terrein 't Laar in Julianadorp heeft FARO twee blokken ontworpen in een stedenbouwkundig plan van BDP Khanderkar. In het grootste blok komt de winkel, het zwembad, het restaurant, het café en alle andere belangrijke functies om goede zorg te verlenen.

  • Opdrachtgever ‘s Heerenloo
  • Gereed 2011
00/00
FARO architecten centrumgebouwen 't Laar Julianadorp 01
FARO architecten centrumgebouwen 't Laar Julianadorp 03
FARO architecten centrumgebouwen 't Laar Julianadorp 02
FARO architecten centrumgebouwen 't Laar Julianadorp 04
FARO architecten centrumgebouwen 't Laar Julianadorp 05

Op het terrein ‘t Laar van ’s Heerenloo heeft FARO een woonblok ontworpen voor een nieuwe mix van doelgroepen: van mensen die geen zorg behoeven tot en met de zwaarste categorie zorg.

In één van de blokken is het voorzieningenhart van het hele terrein bedacht. Hier worden zo veel mogelijk functies zodanig gecombineerd dat een gezonde exploitatie kan ontstaan. In de opzet van het ontwerp is er rekening mee gehouden dat alle publieksfuncties zo gegroepeerd zijn dat deze efficiënt met personeel bemand kunnen worden én er meegewerkt kan worden door geschikte cliënten.

Het restaurant en de vers-supermarkt zijn opgezet volgens het zogenaamde foodstep concept; een concept zoals dat van La Place; open, warm en levendig. De bedoeling is dat alle activiteiten zo zichtbaar mogelijk zijn. Boven deze begane grond met de publieksfuncties bevinden zich op zorggerichte groepswoningen en reguliere appartementen van 85 vierkante meter. De daken van de plint worden ingericht als aantrekkelijke daktuinen waarbij hoogteverschillen handig worden ingezet om deze ook voor mindervaliden te ontsluiten.

De architectuur sluit aan op de hoofdlijnen in het beeldkwaliteitsplan; gelede gebouwen met gevels die geïnspireerd zijn op de kleuren en texturen van het strand. Lange gevels worden telkens geleed in een stevig deel en een wat lichtvoetiger deel. Zo ontstaat er een stevige wisselende plint afgewisseld met een ontspannen bovenwereld. In de plint is veel aandacht besteed aan het contact met buiten en zijn diverse zit aanleidingen.