FARO heeft samen met Ooms Bouw&Ontwikkeling, Strootman landschapsarchitecten, Beumer Garantiemakelaars en Merosch een winnend ontwerp gemaakt voor het nieuwe entree blok van Leeuwesteyn; Lindehof.
Op de belangrijke kruising van de fietsroute naar de Dafne Schippersbrug en het Willem-Alexanderpark komt een echt Utrechts blok met fraaie rijk gedetailleerde buitengevels en een intieme groene klimaatadaptieve binnenwereld. Dichte hoeken op de stedenbouwkundig belangrijke punten, passende oplossingen voor het hoogteverschil van ruim twee meter en twee bijzondere toevoegingen op de hoekpunten van het blok, een lusthof en een bijzonder eigentijds Art Deco pand, sieren het plan.

  • Programma 40 eengezinswoningen, commerciële ruimte
  • Opdrachtgever Ooms Wonen
  • Aannemer Ooms Wonen
  • In samenwerking met Strootman Landschapsarchitecten, Merosch
00/00

De nieuwste loot in Leeuwesteyn

In Lindehof bestaat 50% van het programma uit betaalbare koopwoningen. Voor alle categorieën is een passende eengezinswoning bedacht. Zo is een rijke variatie aan types ontstaan, waarbij ook woningen van 60m2 als grondgebonden huizen in de straat staan. 

Dankzij het aanwezige hoogteverschil, gevormd door de tunnelbak van de A2, konden we een lang gekoesterde wens voor Leeuwesteyn waarmaken: een nieuwe typologie voor gestapelde eengezinswoningen naar analogie van de beroemde Utrechtse werfkelders. Via het Willem-Alexanderpark bereik je de woningen op de eerste verdieping en aan de Snaphaanhof liggen de woningen op maaiveldniveau. 

Het hoogteverschil is eveneens ingezet om een slimme parkeeroplossing in het binnengebied te creëren. Deze maakt ruimte voor goede tuinen in de volle grond voor de duurdere koopwoningen en een fraaie, rolstoeltoegankelijke, groene route door het blok. 

Deze route, de groene ‘slinger’, door het blok begint en eindigt bij de twee hoogtepunten van het plan. In het dichtere weefsel van stegen en straatjes voegen we een eigen variant op een lusthof toe: de Lindehof. Een besloten groene plek in het weefsel waar buurtbewoners zich kunnen terugtrekken in de stadsnatuur. Het natuurlijk hoogtepunt van ons bio-diverse blok. De ander is gelegen aan de andere kant van het blok. Deze stedenbouwkundig belangrijke hoek gaat ruimte bieden aan een (bescheiden) commerciële ruimte; een ontmoetingsplek voor toekomstige bewoners én andere buurtbewoners, wij dromen van een leuk koffietentje…

Architectonisch hebben we een passende toevoeging gemaakt op het bestaande palet van Leeuwesteyn met een rijke metselwerk detaillering, goed ontworpen entrees en aansluitingen op het  maaiveld en natuurlijk het ontwerp van eigentijdse Art Deco elementen. Een goed voorbeeld zijn de op meerdere plekken terugkerende, speciaal ontworpen, Leeuwesteyn-hekwerken. Hoogtepunt van deze Art Deco interpretatie is uiteraard het nieuwe hoekpand aan de fietsroute naar de Dafne Schippersbrug.

Naast deze architectonische rijkdom is Lindehof een duurzaam hoogstandje. Met een GPR van ruim een 8 en een EPC lager dan -0,2 scoort het blok goed op de meetbare onderdelen van duurzaamheid. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan circulariteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Samen met de optimale toegankelijkheid en een slim mobiliteitsplan levert Lindehof een goede bijdrage aan de duurzame verstedelijkingsopgave van de gemeente Utrecht.