Een dorps karakter, ruimte voor specifieke doelgroepen als jongeren en ouderen en nadruk op energiezuinig en duurzaam bouwen. Dat zijn enkele uitgangspunten uit de ambitie die aan de basis staat van de ontwikkeling van Twuyverhoek, de nieuwste uitbreiding van het Noord-Hollandse dorp Sint Pancras.

  • Programma 171 woningen
  • Opdrachtgevers Baas en Groen, Gemeente Langedijk en BCL
  • Aannemers BCL en De Geus Bouw
  • In samenwerking met Heren5, Van der Waals Zeinstra, SVP en Min2
  • Gereed 2009
00/00
FARO architecten Twuyverhoek Sint Pancras 10
FARO architecten Twuyverhoek Sint Pancras 09
FARO architecten Twuyverhoek Sint Pancras 06
FARO architecten Twuyverhoek Sint Pancras 07
FARO architecten Twuyverhoek Sint Pancras 11
FARO architecten Twuyverhoek Sint Pancras 12
FARO architecten Twuyverhoek Sint Pancras 01
FARO architecten Twuyverhoek Sint Pancras 02
FARO architecten Twuyverhoek Sint Pancras 03
FARO architecten Twuyverhoek Sint Pancras 04
FARO architecten Twuyverhoek Sint Pancras 05
FARO architecten Twuyverhoek Sint Pancras 08

De basis van het plan Twuyverhoek werd gelegd in 2004 toen FARO samen met Heren5, van der Waals Zeinstra, SVP en Min2 ‘opgesloten’ werd door de gemeente Langedijk in een hotel in de duinen om een integraal plan te maken. Het hele dorp keek mee, de gemeentelijke diensten, de gemeenteraad, een cultuurhistorica en een klankbordgroep uit het dorp. Dat was bijzonder. Het komt zelden voor dat eerst de ontwerpers geselecteerd worden om een plan te maken en dat er daarna pas marktpartijen geselecteerd worden.

Via workshops hebben we een concept gemaakt voor een dorpse uitbreiding van Sint Pancras. Na een collectieve analyse van de kwaliteiten van Sint Pancras en eerdere ervaringen van de ontwerpers bleek het een goed startpunt om zo veel mogelijk planingrediënten schijnbaar toevallig te mixen. Gecombineerd met het maken van afspraken over een materiaal– en kleurpalet zodat het leidt tot een goede samenhang. Er doen ook 40 vrije kavels mee in dit spel. Deze staan niet gesorteerd in een hoek van het plan maar zijn volledig gemixt door de hele wijk.

FARO ontwierp 171 woningen voor twee verschillende opdrachtgevers. Dit zijn twee dorpse appartementengebouwen van ieder tien woningen, een via de garage geschakelde woning, twee typen twee-​onder-​één-​kapwoningen, en drie typen rijwoningen.