Het woon-servicegebouw is een belangrijk onderdeel van de vernieuwing van het centrum van de wijk Krakeel. Het zal gebruikt worden door tenminste negen verschillende gebruikersgroepen. Het gebouw markeert door zijn hoogte aan de westzijde en sluit aan op het multifunctioneel centrum aan de oostzijde. Het laat toe aan de noordzijde en omarmt aan de zuidzijde.

  • Programma Winkels, 46 zorgwoningen en 2000m2 zorgfuncties
  • Opdrachtgever Woonconcept Vastgoed
00/00
FARO architecten woon-servicegebouw Krakeel 02
FARO architecten woon-servicegebouw Krakeel 01

Het gebouw is aan elke zijde toegankelijk en kent geen achterkanten. Het bevat winkels die aansluiten op het winkelcentrum, 46 eigentijdse en flexibele zorgwoningen voor verschillende soorten zorg en 2000m2 bijbehorende zorgfuncties.

Na een periode van onderzoek en zorgvuldig overleg met gebruikers is een schets gemaakt voor dit gebouw. Verschillende type bewoners zullen dit gebouw gaan bewonen, zij hebben verschillende vormen van zorg nodig. Psychogeriatrische patiënten wonen, continue verzorgd, op één etage. Geestelijk gehandicapte jongeren zoeken hun weg naar zelfstandigheid in een ander deel van het gebouw. Voor andere groepen zijn er, naar eigen behoefte, verschillende zorgpakketten.

Het gebouw oogt van buiten robuust en stevig, met metselwerk in verschillende verschijningsvormen. Van binnen is het daarentegen zacht en anders, met natuur en natuurlijke materialen, en zodanig gemaakt dat het flexibel gebruikt kan worden en duurzaam is.

Er is een aantal innovatieve ontwerpdetails die in het gebouw verwerkt zijn om de duurzaamheid te vergroten. Er zijn ventilatieroosters opgenomen met een geïntegreerde zonnewering. Ook komt er een warmtepompsysteem dat voor de vloerverwarming en koeling gebruikt kan worden. De multifunctionaliteit van het gebouw wordt versterkt door het feit dat de zorgwoningen zo ontworpen zijn dat er makkelijk volledige, zelfstandige appartementen van gemaakt kunnen worden. Ook de (medische) kantoorruimte op de begane grond kunnen eenvoudig veranderd worden in ruimtes voor andere functies.