In 2001 heeft FARO de opdracht gekregen om voor deze Alkmaarse wijk een stedenbouwkundige structuurvisie te maken. In een planteam samen met wijkraad, gemeente en woningbouwverenigingen. We hebben workshops, excursies en inloopavonden voor de bewoners van de wijk georganiseerd. Op deze wijze zijn de buurtbewoners ‘meegenomen’ in de overwegingen en kregen zij een belangrijke stem. Het resultaat was een betrokken buurt die de plannen volledig ondersteunde.
Uit dit planproces volgde een duidelijke voorkeur voor een nieuw buurtplein met een markant en fors gebouw. De structuurvisie beschrijft binnen welke bandbreedte voorziene en onvoorziene ontwikkelingen plaats moeten vinden en formuleert bijbehorende ambities en spelregels voor de korte en de lange termijn. Het doel van de visie is om ruimtelijke en programmatische wijzigingen hand in hand te laten gaan met het ‘volksbuurtkarakter’.
Uit de structuurvisie voor Oud Overdie volgde een vervolgopdracht, het ontwerp voor het nieuwe markante gebouw aan het nieuwe buurtplein. Kenmerken van het plan zijn: een nieuw hart voor de buurt, behoud en interpretatie van de kenmerkende volksbuurtarchitectuur en betere relaties met de omliggende kwaliteiten. Het gebouw aan de Coornhertkade herbergt een programma van 60 woningen en 60 parkeerplaatsen. Over de plaatsing in de wijk is lang nagedacht. In plaats van een serie lagere gebouwen tussen wijk en park hebben wij in samenspraak met de bewoners gekozen voor het concentreren van de opgave in een compact gebouw van 10 lagen hoog. De vrije uitzichten van en naar het park zijn zo min mogelijk geblokkeerd.
Vanaf de westgevel hebben de bewoners uitzicht op de stad, vanuit de oostzijde op de buurt en het vlakbij gelegen park. Alle appartementen hebben veel lichtinval dankzij de hoge plafonds en het merendeel heeft een royaal balkon.
Als dank voor de goede samenwerking heeft FARO de wijkraad en Oud Overdie een in beton gegoten beeld van Evelyn van der Ploeg cadeau gegeven. Geïnspireerd door de oude tradities van gevelstenen en waterspuwers is een vrije interpretatie van een zogenaamde ‘Green Man’ gemaakt, beschermer van het groen (park Oosterhout) en symbool voor wedergeboorte.