Aan de Klaprozenweg, een voormalig bedrijventerrein tussen de Noordelijke IJ-oevers en de oudere buurten van Amsterdam Noord, bloeit een nieuwe wijk op. Hier verreist een levendige stadswijk met een mix van ruim tweeduizend woningen, scholen, supermarkten, pleintjes met horeca en veel groen. FARO bedacht de opzet van een blok voor Ymere en MZS Vastgoed voor ca 200 woningen. Vervolgens is voor MZS Vastgoed een woontoren met 85 woningen ontworpen.

  • Programma Invulling totale blok voor zowel Ymere als MZS Vastgoed in haalbaarheidsstudie / massastudie voor ca. 210 woningen. Ontwerp Woontoren MZS Vastgoed met 85 woningen en beperkte bedrijfsruimte (BOG) in de plint
  • Werkzaamheden Haalbaarheidsstudie / massastudie totale blok, Ontwerp en uitwerking toren voor MZS Vastgoed, Uitwerking in totaal BIM-model woningen Ymere
  • Opdrachtgever Ymere (massastudie) MZS Vastgoed (ontwerp toren), Van Wijnen (uitwerking)
  • Aannemer Van Wijnen
  • In samenwerking met BBA (gedelegeerd opdrachtgever); Pieter Bouwtechniek (constructie); Nieman (BBL toetsing, Bouwfysica); M3E (installatieadvies)
00/00

Het bijzondere aan het gebiedsontwikkeling is dat deze voor een groot deel bepaald is overleg met omwonenden. In een intensief participatieproces met omwonenden werd richting en vorm gegeven aan de gebiedsontwikkeling. Amsterdam kiest hierbij voor ‘zelfrealisatie’: de transformatie wordt zoveel mogelijk overgelaten aan de huidige erfpachters en eigenaren. Geen sinecure omdat de eigendomssituatie in deze buurt zeer versnipperd is. De gemeente stimuleert daarom per bouwblok de samenwerking tussen de verschillende partijen.

In dit stedenbouwkundig plan ontwerpt FARO een 50 meter hoge toren als 1 van de 3 hoogteaccenten in de wijk, een stedelijk baken vanaf de Floraweg en Klaprozenweg. Het slankere hoge deel rust op een vijflaagse dikkere plint die aansluiting zoekt bij de blokken in de omgeving en windhinder voorkomt.

Programmatisch is het vooral een woontoren, waarbij 80% van de woningen betaalbare woningen van tenminste 70m2 GBO zijn. De begane grond van het plintgebouw heeft extra hoogte met een verdiepingshoogte van 4m.  Hier zijn naast een ruime entree, een collectieve fietsenstalling, 30 parkeerplaatsen onder de nieuw aan te leggen binnentuin en commerciële ruimte opgenomen.

Architectonisch is het belangrijk dat de 5 onderdelen van het totale blok waaronder 4 sociale blokken ontworpen door ANA architecten duidelijk van elkaar verschillen. Plint en toren van ons blok zijn duidelijk familie met een subtiel onderscheid in richting van de architectuur. Neutraal met een baksteen grid in de plint en verticaal door stevig aangezette baksteenpenanten in de toren. Naar boven toe trapt de toren af met een bekroning in een tweelaagse kroon op het gebouw.

Natuurinclusiviteit en Klimaatadaptatie zijn belangrijke thema’s in de Klaprozenbuurt. In ons gebouw komt dit terug door gevelbegroeiing in de plint, tuinen op de parkeergarage en in de overgang plint-toren van waaruit ook weer gevelbegroeiing tegen de toren opgroeit. En volop ruimte voor planten in de buitenruimtes in loggia’s en beschutte hoeken van de toren.