De Nieuwe Geus is het sluitstuk van de stedelijke vernieuwing van de Eendrachtsparkbuurt. Twee blokken, één met huurwoningen en één met marktwoningen, vormen een mooie ingetogen aanvulling op de buurt. FARO ontwierp het huurblok, dat bestaat uit een mix van maisonnettes, grotere en kleinere huurwoningen. Met een levendige plint, een gemeenschappelijke tuin en buitenruimtes met avondzon is het hier straks prettig wonen.

  • Programma 116 woningen, 2 fietsenbergingen, parkeergarage, collectieve buitenruimte
  • Opdrachtgever Stadgenoot
  • Aannemer Hillen & Roosen
  • Gereed 2024
00/00
De Nieuwe Geus Amsterdam
De Nieuwe Geus Amsterdam
De Nieuwe Geus Amsterdam
De Nieuwe Geus Amsterdam

Fijne details voor veel wooncomfort

Het U-vormige gebouw presenteert zich met zijn roodoranje bakstenen gevels prachtig aan de straat. In tegenstelling tot de robuuste buitengevels heeft het binnenhof een lichtere sfeer. Zandkleurige bakstenen en groen bepalen hier het beeld. Op het dak van de parkeergarage, een retentiedak, bevinden zich namelijk niet alleen de buitenruimtes van de maisonnettes maar ook een gemeenschappelijke doe-tuin. Een plek waar bewoners samen activiteiten kunnen ondernemen.

Prettig wonen
Op meerdere fronten zorgen we ervoor dat het prettig wonen is in De Nieuwe Geus. De overgang van gevel naar straat krijgt bijvoorbeeld veel aandacht. In deze zogenaamde ‘encroachment zone’ komen gevelbankjes om buiten even een praatje met elkaar te maken. De levendigheid op straat wordt bovendien vergroot doordat alle maisonnettes met een eigen voordeur direct vanaf de straat toegankelijk zijn. Eenmaal binnen hebben bewoners veel privacy. Dat komt door de gemetselde penanten en doordat de ramen niet direct aan de straat grenzen. De hogere verdiepingsruimte van de begane grond – de plafonds zijn maar liefst 3,75 meter hoog – zorgt voor veel comfort. Fijn voor de bewoners en praktisch voor het gebruik. Want daardoor is er in de parkeerruimte voldoende hoogte voor een dubbellaags fietsenstalling én voor alle leidingen.

De buitenruimtes van De Nieuwe Geus richten zich voornamelijk op het westen. Dat is dus genieten van de zomeravondzon. Maar het zorgt er ook voor dat veel bewoners een prachtig uitzicht hebben op het park dat aan de westkant ligt. Bovendien liggen de buitenruimtes daarmee niet aan de drukke en geluidsbelasting veroorzakende verkeersweg aan de oostzijde van het plan.

Van structuurontwerp naar gedetailleerde uitwerking
Vanaf het begin was al duidelijk dat het huur- en koopblok als een architectonische familie moeten zijn. Als eerste stap in het proces maakten we dan ook een structuurontwerp voor beide blokken. Deze vormde de basis voor onze uitwerking van het huurblok, maar zal ook de basis vormen voor de toekomstige uitwerking van het koopblok. Zo zorgen we ervoor dat beide blokken straks perfect op elkaar aansluiten. Bovendien hadden we daarmee meteen al duidelijkheid over de mogelijkheden voor het fiets- en autoparkeren onder het binnenhof. Want je wilt natuurlijk wel vooraf dubbelchecken of het ontwerp realistisch is.