Op een prachtige plek in Alphen aan den Rijn, op de overgang naar het open landschap aan de Noordzijde, ontstaat Landgoed Verboom. Na een eerste idee voor een wandelbos op deze plek uit 2001 (!) is het nu, 20 jaar later, dankzij doorzetten van FARO architecten en Vink Bouw eindelijk gelukt: eind december is de bouw van de eerste twee villa’s gestart!

Na een lang voortraject waren de pogingen van de gemeente en grondeigenaren om aan deze kant van Alphen een zogenaamd wandelbos te realiseren alweer even gestrand. FARO kwam in 2016 in contact met de grondeigenaar en heeft, samen met Vink Bouw als ontwikkelaar, een laatste ultieme poging gedaan om dit hier toch (deels) te realiseren. Na een interessant proces met de gemeente en de provincie is het gelukt om op deze plek Landgoed Verboom te realiseren.

Het voor publiek toegankelijke landgoed van 7ha, ontworpen door Strootman landschapsarchitecten, wordt gefinancierd door vier grote kavels waarop, onder regie van FARO, vier villa’s zijn ontworpen. De eerste twee, waarvan één ook ontworpen door FARO, zijn nu gestart met de bouw en de laatste twee zijn onderweg.

Het ontwerp van het landgoed dat in nauw overleg met Strootman, de gemeente en de provincie is ontstaan legt de kavels aan een lange oprijlaan met landschappelijk karakter. De kavels liggen in een bosstrook die de bebouwing enigszins aan het oog onttrekt en landschappelijk de grens van Alphen aan de Rijn markeert. Belangrijk zijn de open zichtlijnen over het landgoed de open ruimte van de polders in. De landschappelijke inrichting is passend bij de bodemkarakteristiek ter plekke en is een mix van passend landschap met parkelementen. Het publiek kan de auto of fiets aan de voorkant laten en vervolgens over informele paden en karakteristieke bruggen het landgoed bezoeken.

De door FARO ontworpen woning voor een particuliere familie wordt gebouwd door bouwbedrijf van Mil en is een stoer, modern, rietgedekt woonhuis met bijgebouw. Ontworpen op uitzicht over het landgoed, met mooie interne verbindingen (onder ander via een loopbrug op de verdieping) en intelligente relaties met de tuin en entree van de kavel. Daarbij krijgt de woning een bijzonder fraai interieur ontworpen door de Home Factory.

De villa is in prettige samenwerking met de familie ontworpen en qua duurzaamheid uiteraard helemaal van deze tijd.

00/00