Nadat de Zonnecarport eerst goed op degelijkheid werd getest door de bijzondere triple-storm van afgelopen week is de carport nu officieel geopend door Jurgen Nobel, wethouder Energietransitie van de gemeente Haarlemmermeer.

Hoewel de Haarlemmermeer een overvloed aan auto’s en parkeerterreinen kent is een Zonnecarport van deze omvang toch nog een bijzonderheid. En juist dubbel grondgebruik is belangrijk bij de toepassing van zonnecellen benadrukt ook de wethouder. Dus geen goede (landbouw) grond volleggen met panelen, maar juist de vele grote daken en parkeerterreinen benutten!

Op ons mooie (monumentale) landgoed was het toevoegen van de houten Zonnecarport op het meest gebruikte parkeerterrein de goede stap om een grote stap te zetten in het opwekken van energie. De carport zelf is uiteraard volledig circulair, tot en met de fundering demontabel, en heeft een mooi waterdicht dak van 144 translucente zonnepanelen.

Waar de Olmenhorst al heel lang duurzaam boert, is nu ook een eerste grote stap gezet naar een duurzame energiehuishouding. Met deze Zonnecarport voorziet FARO in haar volledige elektriciteitsbehoefte, inclusief overstap naar verwarming met warmtepomp. En het mooie van ons landgoed is: we kunnen de pieken van de stroomopwekking direct kwijt bij andere gebruikers op het landgoed. Samen vormen we een modern mini-grid!

De opening van de Zonnecarport markeert ook een transitie op de Olmenhorst. Dit avontuur is gestart onder de bezielende leiding van Florian, onze landgoedeigenaar die we helaas verloren zijn. De opening deden we samen met zijn kinderen die hard bezig zijn met het vormgeven van een mooie en duurzame toekomst voor de Olmenhorst!

00/00