Wethouder Julius Terpstra van de gemeente Leiden opende afgelopen vrijdag op feestelijke wijze de door FARO ontworpen woongebouwen aan de Hoflaan en Weidehof in Leiden. Daarmee heeft de stad er niet alleen 74 duurzame sociale huurappartementen bij, maar is het ook echt een plek geworden waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Ontworpen samen met bewoners
De gedachte ‘bijdragen aan een sterke buurt met gelukkige bewoners’ stond voor ons centraal in het ontwerpproces. We hebben dan ook samen met de zittende bewoners – op deze plek stonden verouderde jaren ’50 woonblokken – en omwonenden nagedacht over de nieuwbouw. In overleg ontwierpen we verschillende varianten voor zowel de uitstraling van de gevels als voor de indeling van de appartementen. Zo hebben bewoners echt kunnen meedenken over hun toekomstige woning.

Het nieuwe plan bestaat uit drie energiezuinige woongebouwen met appartementen met één of twee slaapkamers. Een stevig raster van rode baksteen verankert de gebouwen in hun omgeving. Daarbinnen zorgen subtiele details, zoals wisselende raamindelingen en divers materiaalgebruik, voor een geraffineerd spel van gelaagdheid en ritmiek.

Uitnodiging tot ontmoeten
We gaven de gebouwen een toegankelijke uitstraling mee door alle woningen op de begane grond een voordeur aan de straat te geven. Hun warme sfeer van gebeitst hout en het gevelbankje naast de deur zet dit nog eens extra kracht bij. Waar je nog meer een praatje met elkaar kunt maken, behalve op deze bankjes? Bijvoorbeeld op één van de brede galerijen, in de open tuinen of in het speeltuintje dat je vanuit het doorkijkje al ziet. Deze open architectuur biedt bewoners op een laagdrempelige manier de gelegenheid tot ontmoeten. Zo dragen wij met dit ontwerp bij aan een sterke buurt.

FARO ontwierp de nieuwe woongebouwen aan de Hoflaan en Weidehof in opdracht van ERA Contour en Portaal.

Foto boven artikel en foto 02: ERA Contour

00/00
FARO architecten opening Hoflaan Weidehof Leiden
FARO architecten opening Hoflaan Weidehof Leiden
FARO architecten Hoflaan Weidehof Leiden
FARO architecten Hoflaan Weidehof Leiden