Het team bestaande uit gebiedsontwikkelaar Timpaan, Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen, ZUS (landschap en stedenbouw), FARO (stedenbouw en architectuur) en JULI (architect), Merosch (duurzaamheidsadviseur), AW Groep (civiele engineering), Kuiper Compagnons (geluidsadvies) en Interegion Groep (tendermanagement) heeft de tender gewonnen die de Gemeente Vlaardingen heeft uitgeschreven voor de locatie aan de Marathonweg-Noord in Vlaardingen.

Samen natuurlijk geluk vinden
Het plan Fortunapark omvat 235 woningen voor alle doelgroepen, waaronder 50 sociale huurwoningen. De wijk wordt een plek waar de bewoners samen gelukkig en gezond kunnen leven. Meer dan 55% van de wijk wordt groen, waarmee mens en natuur in harmonie samengaan. Fortunapark neemt natuurinclusiviteit als uitgangspunt: het is een plek voor mens, dier én plant. Daarnaast zal het landschap klimaatadaptief zijn: het verkoelt bij extreme hitte en neemt overvloedig water als een spons op. In het midden van de wijk komt een wilgenbos en grote vijverpartij. In de noordoosthoek van het plan wordt een woontoren gerealiseerd, die als groen icoon een aantrekkelijk gezicht geeft aan de hoofdentree van Vlaardingen. De woningen zijn in samenhang met het landschap ontworpen.

Groene gemeenschap
De openbare daktuin en groene binnentuin met moestuin nabij de appartementen zorgen ervoor dat de bewoners elkaar als vanzelf ontmoeten. Het wordt het eerste project waarin Timpaan haar Wijkfonds gaat realiseren, waarmee de gemeenschapszin van bewoners verder worden gestimuleerd en vereenzaming wordt tegengegaan. Zo kan de wijk ook na oplevering blijven doorgroeien en zich ontwikkelen.

Beoordeling
In de beoordeling worden zowel de stedenbouwkundige aanpak als architectuur van ‘uitzonderlijke hoogwaardige kwaliteit’ geprezen. Het is een ‘gedurfd autovrij’ en ‘aantrekkelijk en duurzaam groen’ plan. Ook wordt de natuurinclusiviteit geprezen in de beoordeling: “Het hele landschap staat in het teken van het leveren van eco-systeemdiensten. Er is een grote samenhang tussen de bouwkundige en landschappelijke maatregelen. Architectuur is natuurinclusief en groen speelt tot bovenop de daken een (hoofd)rol.”

Ivana Somers – Gardenier, wethouder Bouwen en Wonen: “Vlaardingen wil een Woonstad zijn waar het prettig wonen is voor iedereen. Dat betekent dat we werken aan een woningvoorraad en een woonomgeving die voor elk wat wils biedt. Het plan Fortunapark geeft concreet invulling aan de doelstelling in de Woonvisie om te komen tot een grotere variatie in woningtypen en prijsklassen van sociale huurwoningen tot duurdere koopwoningen. Zo brengen we Vlaardingen meer in balans. De woningen worden energieneutraal. Bij de buitenruimte wordt veel aandacht besteed aan klimaatadaptatie, biodiversiteit en waterbeheer. Zo krijgt Vlaardingen er een prachtige groene buurt bij die comfort biedt en die klaar is voor de toekomst. Een eyecatcher als je Vlaardingen binnenkomt.”

Ingeborg de Jong (directeur Timpaan): “We zijn als maatschappelijke gebiedsontwikkelaar zeer verheugd dat we deze tender met het team hebben gewonnen. Duurzaamheid, betaalbaarheid en gemeenschapszin: alles wat wij als ontwikkelaar belangrijk vinden, komt samen in Fortunapark. We kijken ernaar uit om met het team en de gemeente verder aan de slag te gaan met het plan.”

Peter Ouwehand (directeur Ouwehand Bouwen en Ontwikkelen): “Ouwehand ziet dit project als een waardering voor onze strategie als ontwikkelende bouwer. Onze visies op duurzaamheid en innovatie zijn een belangrijk onderdeel van Fortunapark en het is geweldig dat dit is gewaardeerd. We kijken er naar uit om in samenwerking met Timpaan en de gemeente Vlaardingen deze toekomstbestendige wijk de komende jaren te gaan realiseren.”

Coen Kampstra (partner FARO): “We zijn heel trots op dit bijzondere woonpark dat we in goede samenwerking met ZUS en Juli hebben ontworpen. Een plan met natuurinclusiviteit als uitgangspunt dat uiteraard super duurzaam is. Heel bijzonder dat we met de iconische groene toren ook echt de entree van Vlaardingen vanaf de snelweg mogen vormgeven!

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor een nieuwsbrief via: https://www.fortunapark-vlaardingen.nl

00/00