Wat als het bestaande woningaanbod niet spannend en avontuurlijk genoeg voor je is? Wat als je nóg meer groen wilt, als je wilt wonen midden in de natuur en volledig zelfvoorzienend wilt zijn? Ons concept ‘Groene Vingers, Groene Hersens’ (GVGH) is hierop een antwoord. We zetten in op de realisatie van kleine, volledig autarkische woongemeenschappen waarin het draait om samen leven, in de echte natuur. Zou jij een Tarzan willen zijn, of een Jane?

Samen leven
Groene Vingers, Groene Hersens richt zich op mensen die liever iets anders zouden willen dan wat overal wordt aangeboden. Alle soorten woningen kunnen hierin een plek hebben: van goedkoop tot duurder, van tiny house tot appartement en van kangoeroewoning tot woongroep. Maar wel met een kleine footprint, want: we willen natuur.

In een GVGH heeft iedereen een eigen woning met privacy, maar is verder alles gedeeld. Want door samen te delen hebben we individueel meer, hebben we minder dingen nodig en maken we minder kosten. Zo zijn er uitsluitend elektrische deelauto’s, gedeeld gereedschap in gemeenschappelijke schuren, gedeelde thuiswerkplekken, moestuinen, een logeerhuis, en nog veel meer.

Autarkisch woonmilieu
Nu veel boeren (moeten) stoppen vanwege de stikstofproblematiek of het gebrek aan opvolgers is er grond beschikbaar. In het buitengebied kunnen we iets dat elders niet kan: natuur maken! En daar gaan we in wonen. Overal waar een boer stopt kan in beginsel een GVGH starten.

We maken een volledig autarkisch woonmilieu en we belasten de grond in de omgeving niet. We bouwen stikstofpositief, CO2-neutraal en 100% circulair. Geen betonpalen in de grond, zo weinig mogelijk verharding en riolering en waterleidingen kleinschalig en licht.

De mens is onderdeel van de biodiversiteit en zorgt voor de natuur. We werken samen aan natuurontwikkeling, houden kleinschalig dieren en telen gewassen op biologische wijze. Alleen zo kunnen we verantwoord in het buitengebied wonen.

Hoe verder
Dromen van een GVGH is een eerste stap. Wij kijken inmiddels verder. Op verschillende manieren onderzoeken we hoe we tot realisatie kunnen komen. Zo brachten we onze visie in bij het evenement ‘Binnen het buitengebied’, een initiatief van BNA Oosting. En binnenkort kun je een gezamenlijke workshop verwachten waarin we verder ingaan op dit thema. Wordt vervolgd…

00/00
FARO groene vingers groene hersens
FARO groene vingers groene hersens
FARO groene vingers groene hersens
FARO groene vingers groene hersens