We zijn trots dat het FARO project ‘Hof van Leijh’ is genomineerd voor de Haarlemse stadsprijs voor architectuur, stedenbouw en monumenten: de Lieven de Key Penning 2023. Het thema dit jaar is Architectuur. De nominaties zijn afgelopen zaterdag bekend gemaakt in het Haarlems Dagblad. Je kan je stem uitbrengen voor de Publiekprijs op de site van Spraakmakend Haarlem!

Hof van Leijh is een bijzondere mix van allerlei zorg gerelateerde manieren van wonen, waarbij mensen de kans hebben om zelfstandig te wonen. Het project omvat 173 woningen; een mix van huur en koop, zorgappartementen, groepswoningen en maatschappelijke functies. Doel was om een gebouw te realiseren met een sfeer van betrokkenheid, waar bewoners naar elkaar omkijken en actief meedoen. Op de begane grond bevindt zich een ontmoetingsruimte. Daar wordt van alles georganiseerd, zoals open eettafels door DOCK. Iedere buurtbewoner is welkom om mee te helpen met de activiteiten. Ook het Buurtteam van Zorgbalans zit op de begane grond. In Hof van Leijh woont onder andere een woongroep met mensen met een verstandelijke beperking. Zij helpen bij activiteiten in het gebouw, zoals de maaltijden en worden bij dit werk begeleid. De buurtwinkel is het sociale hart van Hof van Leijh. Bewoners kunnen hier terecht als ze hulp nodig hebben met bijvoorbeeld het doen van boodschappen, klusjes in huis en het wegbrengen van oud papier. Ook hier worden ze geholpen door mensen van de woongroep. Tevens is er een zorgsteunpunt in de plint van het gebouw. Alle zorgvoorzieningen zijn bedoeld voor zowel de bewoners van Hof van Leijh als de omwonenden. Iedere bewoner kiest zelf om wel of niet gebruik te maken van de extra voorzieningen.

Architectonisch maakt Hof van Leijh de overgang van de intieme schaal van de Slachthuisbuurt naar de grote schaal van de stedelijke entree van Haarlem. Het is een robuust gebouw in metselwerk. Speciale metselverbanden, rondingen en ribbels verrijken de gevels. In het binnengebied bevindt zich een collectieve buiten- en ontmoetingsruimte voor de bewoners en de zorgfuncties.

Hof van Leijh is ontworpen door FARO architecten in opdracht van ELAN wonen, in samenwerking met zorgaanbieders Zorgbalans, SIG en DOCK.

Artikel Haarlems Dagblad
00/00