Gisteravond werd de Bazelprijs uitgereikt waarbij ons project Baksteenhof en Houthof in Muiden de tweede plaats behaalde. Een tweejaarlijkse architectuurprijs voor duurzame ontwerpen die de ruimtelijke kwaliteit in de Gooise Meren verrijken.

De twee projecten maken deel uit van de Krijgsman, het voormalige fabrieksterrein van de Koninklijke Nederlandse Springstof Fabriek. In opdracht van KNSF Vastgoed ontwierpen we hier 30 ruime eengezinswoningen rondom twee groene en autovrije hofjes.

In onze ontwerpen vinden we de ruimte tussen de gebouwen minstens zo belangrijk als de gebouwen zelf; de overgang tussen privé en openbaar speelt in ons werk daarom een hoofdrol. Bij het maken van een hofje zijn deze overgangen essentieel voor de ruimtelijke kwaliteit.

Voor zowel Houthof als Baksteenhof ontwierpen we dubbelhoge pergola’s die bewoners een beschutte ruimte aan de hofgevel biedt. Zo ontstaat een natuurlijke plek direct voor je huis om buiten te zitten. De stap om samen met je medehofbewoners een kop koffie of een borrel te drinken en voor kinderen om met elkaar te spelen is daardoor heel vanzelfsprekend. “Het leuke van een hofje is dat je een beetje een community hebt met elkaar”, aldus een bewoner.

De twee hofjes hebben elk een eigen sfeer gekregen door inrichting en materialisatie. Het robuuste Baksteenhof doet denken aan de klassieke woonhoven die je in oude binnensteden tegenkomt. Het heeft een heldere vorm, met een omlijsting van stevige kolommen. De architectuur wordt gekenmerkt door eenvoudige volumes, verfraaid met metselwerk details die zijn geïnspireerd op het industriële verleden van de Krijgsman. Hoge dakopbouwen zorgen voor een duidelijke kop en beëindiging van het hof, en geven het een stoere, moderne uitstraling.  Het Houthof kent daarentegen een meer sobere sfeer en krijgt textuur door het gebruik van voorvergrijsd azobe hout.

We feliciteren Moke Architecten van harte voor de winst en danken de Stichting De Bazelprijs voor de erkenning en organisatie! Uiteraard ook onze felicitaties aan alle andere deelnemers en genomineerden.