Een betaalbare woning vinden lijkt voor veel jongeren een bijna onmogelijke opgave. In de gemeente Velsen wil initiatiefnemer Wibaut daar met het 1828-concept verandering in brengen. Een gebouw met 194 wooneenheden en daarnaast collectieve ruimtes. Dat is waar 1828 op inzet voor de Vlietweg in Santpoort-Noord. Aan FARO de eervolle taak om dit te ontwerpen. Nu we nog druk bezig zijn met de uitwerking van de architectuur is er alvast positief nieuws: op 27 oktober stelde de gemeenteraad van Velsen het stedenbouwkundig plan vast. Fijn dat er nu gestart kan worden met de bestemmingsplanwijziging. Daarmee komt de uitvoering weer een stap dichterbij!

Betaalbaar wonen voor jongeren
We ontwerpen een slim gebouw met relatief kleine wooneenheden. Zo blijven de bouwkosten betaalbaar en kunnen de huren zo laag mogelijk blijven. Dat maakt het voor bewoners mogelijk om huursubsidie aan te vragen. Er komen voornamelijk eenkamerstudio’s – allen met een eigen keuken en badkamer – maar ook enkele eenheden met een aparte slaapkamer zodat stellen hier ook prettig kunnen wonen. In grote, collectieve ruimtes krijgen alle andere voorzieningen een plek. Denk daarbij aan ontmoetingsplekken en wasmachines. De precieze invulling van deze ruimtes gaan we samen met een panel van mogelijk toekomstige bewoners vormgeven. Leuk dat we onlangs het enthousiasme van deze groep al hebben mogen proeven tijdens de eerste brainstorm.

Voor ons staat voorop dat het gebouw en de buitenruimte een duurzaam karakter moeten hebben. Zo komt er in de buitenruimte een lager gelegen gebied dat bij hevige regenbuien het water kan opvangen. En aan het gebouw komen nestvoorzieningen voor allerlei soorten vogels, waarmee we de biodiversiteit een impuls willen geven. Hoe dit er allemaal precies uit gaat zien, komt bij de verdere uitwerking van de architectuur aan bod.

Meer informatie
Wil je meer weten over het 1828-concept of ben jij tussen de 18 en 28 jaar en zoek je een eigen plek om te wonen in de buurt van Haarlem? Neem dan eens een kijkje op 1828 Santpoort Noord. Goed om te weten is dat jongeren die hier komen wonen een jongerencontract krijgen. Dit is een huurcontract voor vijf jaar waarmee je je opgebouwde inschrijfduur als woningzoekende voor een sociale huurwoning behoudt.

Wij werken aan 1828 Santpoort-Noord in opdracht van 1828 groep en in samenwerking met Mark van der Heide Urban Design en De Wijde Blik Communicatie.

Architect Jurgen van der Ploeg aan het woord (vanaf 0:55 min):

00/00
FARO architecten Santpoort-Noord jongerenhuisvesting
FARO architecten Santpoort-Noord jongerenhuisvesting
FARO architecten Santpoort-Noord jongerenhuisvesting