Theater, foyer en dorpshuis in één

In ‘republiek’ Wadway, een klein gehucht in de kop van Noord Holland staat een vroeg voorbeeld van hergebruik. Al in 1969 is een voormalig kerkje in gebruik genomen als theater. Vele bekende artiesten zetten hier hun eerste schreden en gebruiken het nog steeds voor intieme try-outs. Om de exploitatie ook in de toekomst gezond te houden is een goede foyer met verbeterde toegankelijkheid nodig. De Theaterkerk heeft hier vergaande plannen en ontwerpen voor klaarliggen.

Sinds de kroeg in Wadway het veld heeft moeten ruimen voor appartementen is ook de noodzaak voor een gemeenschapsruimte ontstaan. Wadway heeft een buitengewoon actieve populatie en dat willen ze vooral zo houden. Stichting Dorpshuis Wadway ziet het wel zitten in die prachtige foyer, die daarmee optimaal zal worden benut. Maar daar zijn nog wel wat penningen voor nodig. Een expert is naarstig op zoek naar subsidies en er kunnen obligaties uitgegeven worden. Maar de hoop is ook gevestigd op gemeente Opmeer.

Het ontwerp

FARO had de eer om de uitbreiding bij dit rijksmonument zorgvuldig vorm te geven. De voormalige katholieke Magdalenakerk stond sinds de jaren ’60 leeg en raakte in verval. De stichting heeft de kerk opgeknapt en in gebruik genomen als theater. Vanwege de beperkte ruimte lopen entree / foyer en theatervloer door elkaar heen. Dit zorgt voor beperkingen in de mogelijkheden én inkomsten. De nieuwe foyer is dus broodnodig voor een verantwoorde exploitatie in de toekomst.

Gekozen is voor een vorm gebaseerd op het archetype van een schuur, passend bij de landelijke setting. Niet in gebruik toont de schuur zich als een gesloten volume. Als de foyer / kerk open is, zorgen schuivende panelen voor uitnodigende openingen die het volume verbinden met de fraaie omgeving en het kerkje. De schuur heeft een eenvoudig, haast primitief voorkomen, zoals het een schuur betaamt. Binnen zorgt het houten interieur en een verfijnde detaillering voor een warme sfeer, waarbij de grote glasvlakken de landelijke omgeving als het ware naar binnen halen.

00/00