Een 150 jaar oud boerenwoninkje in het buitengebied tussen de Veluwe en IJssel is gerestaureerd en uitgebreid met een atelier. Het atelier knipoogt naar het verleden maar staat midden in deze tijd en representeert moderne plattelands architectuur: eenvoudig, trefzeker en welsprekend.

  • Programma Aanbouw en atelier 65m2
  • Opdrachtgever Particulier - Mevr. Niese
  • Aannemer Boezewinkel Bouw
  • Gereed 2006
00/00
FARO architecten Aanbouw en atelier Oeken 05
FARO architecten Aanbouw en atelier Oeken 13
FARO architecten Aanbouw en atelier Oeken 02
FARO architecten Aanbouw en atelier Oeken 15
FARO architecten Aanbouw en atelier Oeken 14
FARO architecten Aanbouw en atelier Oeken 17
FARO architecten Aanbouw en atelier Oeken 18
FARO architecten Aanbouw en atelier Oeken 07
FARO architecten Aanbouw en atelier Oeken 01
FARO architecten Atelier en aanbouw Oeken 01

De traditionele romantiek wordt versterkt door de zwart witte kleurstelling. Al eeuwenlang worden schuren als vanzelfsprekend zo geschilderd.

De hoofdbestanddelen zijn hout en glas en dat laten we graag zien. De gesloten wanden en daken bestaan uit houten delen, de glasvlakken halen het landschap naar binnen of leiden de blik naar buiten. Het atelier laat zien dat je met minimale middelen heel veel kunt bereiken. De zichtbaar houten balken, spanten en muren geven het atelier karakter. De lamellen aan de buitenkant spelen met het licht en geven verrassende effecten en variaties aan het interieur. Het hele atelier straalt ‘hout’ uit.

Het atelier heeft een grote ruimte met een houtkachel, kitchenette, badkamer met douche en een vide. Het eenvoudige design gaat niet ten onder aan onnodige toevoegingen en details. Bij dit vrijstaande atelier is met minimale middelen heel veel bereikt. Het gebouwtje heeft een poëtische uitstraling van ‘puurheid’. De no-nonsense manier waarop de eenvoudige schuur is voorzien van een groot panoramavenster getuigt van een aangename onbevangenheid ten aanzien van stijlconventies.

Een leuk detail is dat op de kopgevel, tussen eigenlijke entree en de van buitenaf zichtbare baanderdeuren, een soort boerenportiek is gecreëerd.” aldus het juryverslag van de ‘BNA Gebouw van het Jaar’ prijs, waarvoor dit project was genomineerd.

Ondertussen is deze landelijke schuur in het buitengebied van Zutphen door FARO aangepast om in te werken en voorzien van een rieten dak, met nestkastjes in de stalen nok en biezen overlangs. Met de tijd blijkt het atelier verandering aan te kunnen zonder zijn karakteristiek te verliezen.