‘Buitengewoon Bajonet’ ligt in het Oude Westen, een 19e eeuwse wijk van Rotterdam. De wijk is al decennia aan het veranderen: Na de grote stadsvernieuwing uit de jaren ’80 en ’90 ziet alles er heel anders uit. FARO refereert met dit woningblok aan de oorspronkelijke architectuur van de wijk: die van de 19e eeuw. Een mooiere en rijkere detaillering, meer differentiatie in type en beeld en mooiere materialen, stads en levendig.

  • Programma 29 eengezinswoningen met parkeergarage
  • Opdrachtgever Woonstad Rotterdam
  • Aannemer Stebru Bouw
  • Gereed 2016
00/00
FARO architecten Bajonetstraat Rotterdam 02
FARO architecten Bajonetstraat Rotterdam 04
FARO architecten Bajonetstraat Rotterdam 03
FARO architecten Bajonetstraat Rotterdam 01
FARO architecten Bajonetstraat Rotterdam

19e eeuw terug in hartje Rotterdam

Alle woningen hebben een toegang vanaf de straat en een tuin op het dek van de parkeergarage. Voor de woningen zijn er acht verschillende hoofdtypes met veel opties voor uitbreidingen. De bewoners hadden in overleg met de architect en de aannemer de mogelijkheid om zelf de inrichting van hun woning te bepalen. Aan het begin van het bouwproces zijn er verscheidene sessies geweest met potentiële kopers om te kijken wat voor woningen opties zij graag zouden willen. Zo is gezocht naar een esthetisch beeld dat aansluit bij de wensen van de bewoners. Uiteindelijk is hierdoor een gevarieerd gevelbeeld ontstaan.

De nieuwe gevels refereren aan de gevel van het gesloopte blok en de vooroorlogse bestaande architectuur uit de omgeving. Zo zijn de witte sierlijnen en structuren een eigentijdse interpretatie van de oude structuren. Verschillende soorten baksteen en verschillende witte accenten in de gevels zorgen voor de individuele herkenbaarheid van de woningen. Deels natuurstenen gevelbekleding en deels wit stucwerk accentueren de gevels op een eigentijdse manier. Ook zijn de hoeken van het blok verbijzonderd met erkers. Diverse sierelementen uit het gesloopte blok werden bewaard en opgeknapt. Vervolgens konden de kopers hieruit kiezen, zodat het gekozen sierelement kon worden opgenomen in de gevel van hun nieuwe woning.

Bouwtechnisch was het maken van de ondergrondse parkeerkelder binnen de dichte bebouwing een uitdaging voor de aannemer. De binnenruimte van het blok is bijzonder mooi geworden. Groene tuinen op het parkeerdek, groene daken op de bergingen en gevelbegroeiing dragen bij aan een aangename beleving.