Op een plein, onderdeel van ‘de groene loper’, midden in de Binnenhaven, staan twee bijzondere appartementengebouwen. Vriendelijk, helder wit vormgegeven verkrijgen de appartementen een bijzondere plek in het ensemble van de Binnenhaven.

  • Programma 68 appartementen
  • Opdrachtgever Synchroon bv
  • Aannemer Trebbe West bv
  • Gereed 2011
00/00
FARO architecten Binnenhaven blok 4 en 5 IJmuiden 07
FARO architecten Binnenhaven blok 4 en 5 IJmuiden 05
FARO architecten Binnenhaven blok 4 en 5 IJmuiden 04
FARO architecten Binnenhaven blok 4 en 5 IJmuiden 08
FARO architecten Binnenhaven blok 4 en 5 IJmuiden 03
FARO architecten Binnenhaven blok 4 en 5 IJmuiden 02
FARO architecten Binnenhaven blok 4 en 5 IJmuiden 01
FARO architecten Binnenhaven blok 4 en 5 IJmuiden 06

Te midden tussen de overwegend rode eengezinswoningen leek het FARO architecten belangrijk de grotere volumes van deze appartementen te verzachten door een lichte kleurstelling. De gedachte aan lichte gebouwen riep bij ons al snel een beeld op van traditionele ‘bad-architectuur’, de architectuur die je vindt in mooie oude badplaatsen. Witte volumes met opvallende buitenruimtes in de vorm van veranda’s.

Voor blok 4 en 5 van de Binnenhaven is een eigentijdse vertaling gevonden waarbij de grote balkons op de hoeken van het gebouw zijn geplaatst en zijn vormgegeven als veranda’s. De vormgeving van de balkons is doorgezet als arcade voor de entrees om deze te benadrukken. De blokken kennen een subtiele traditionele opbouw vanuit de zogenaamde klassieke driedeling: een plint die het gebouw stevig op de grond zet, een middenstuk en een beëindiging van het gebouw door middel van een andere raamverdeling en metselwerkdetaillering.

Binnen in het gebouw zijn verschillende typen appartementen ontworpen: grote appartementen met flexibiliteit in indeling bieden goede mogelijkheden voor levensloopbestendig wonen. Een aantal kleinere appartementen zorgt voor een gemengde doelgroep: ook starters op de koopmarkt kunnen hier terecht. De appartementen zijn voorzien van ruime buitenruimtes in de eerder genoemde veranda’s.

De blokken staan op een verdiepte parkeergarage. Vanuit deze garage kunnen de bewoners direct met de lift hun appartement bereiken. De garage zorgt voor iets extra’s in de maaiveldinrichting. Door een klein hoogteverschil staan de blokken op een soort podium ten opzichte van de rest van de wijk. De landschapsarchitecten van Buro Lubbers pakken dit thema op in een fraaie inrichting van dat maaiveld.