Een heldere stedelijke buitenkant met aan de binnenzijde verrassende extra’s. Blok 25 bestaat uit twee appartementenblokken en 19 ruime eengezinswoningen twee parkeergarages, een commerciële ruimte op de hoek en een kinderdagverblijf. Het blok past naadloos in het stedelijke ensemble van het Haveneiland.

  • Programma 115 woningen: appartementen en eengezinswoningen
  • Opdrachtgevers Waterstad II en Alliantie
  • Aannemer Slokker Bouwgroep, Huizen
  • Gereed 2009
00/00
FARO-architecten-Haveneilend-IJburg-13.1
FARO architecten Blok 25 Haveneiland IJburg Amsterdam 09
FARO-architecten-Haveneiland-IJburg-12
FARO architecten Blok 25 Haveneiland IJburg Amsterdam 08
FARO-architecten-Haveneiland-IJburg-14
FARO architecten Blok 25 Haveneiland IJburg Amsterdam 05

Robuust en fris

Blok 25 bevat echter meer dan woningen: een kinderdagverblijf aan het park en een bedrijfsruimte gericht op horeca in het huurblok. Beide zijn ontworpen met een maximale uitstraling aan de buitenzijde van het blok, zonder overlast aan de binnenzijde. Daarbij heeft dit blok twee flinke parkeergarages, waardoor er in blok 25 meer parkeerplaatsen dan woningen zijn: uniek op IJburg!

Een doorsnijding met een grachtje vormt een heldere scheiding tussen koop en huur. Het huurgedeelte vormt een U-vormig blok met bijzondere galerijen rondom een mooi aangelegd dek met bomen. In dit blok bevindt zich een breed scala aan woningtypen: maisonnettes op de begane grond, meer gericht op gezinnen, ‘normale’ huurappartementen en een flink aantal woningtypes die zijn aangepast voor verschillende doelgroepen met een zorgbehoefte. Deze verschillende woningtypes liggen aan ruime overdekte galerijen met buitenruimtes gericht op de lichte binnenzijde.

Aan de andere zijde van het grachtje liggen koopwoningen, waarvan de duurdere een flinke tuin en een ruime garage hebben. Deze garages zijn via een straatje te bereiken dat refereert aan de Engelse ‘Mew’, de achterstraatjes die bedoeld waren om de koetshuizen te ontsluiten in Engelse steden en die nu verlevendigd worden door leuke ateliers en winkeltjes. Deze mogelijkheid bestaat hier ook, met op de hoeken een extra ruimte op de verdieping.

Architectonisch is Blok 25 ‘strak met een knipoog’. Een helder blok met moderne architectuur dat past op het Haveneiland, maar wat frisser dan hier gebruikelijk. Mooie stenen in warme kleuren met helder witte accenten, zoals de erkers en de kaders rondom de ramen, zorgen ervoor dat Blok 25 zich van de omgeving onderscheidt. De verticale raampartijen zorgen voor een stedelijke uitstraling. De binnenkanten hebben hun eigen sfeer: een lichte kleurstelling in grijs en wit met veel groen vormt een contrast met de buitenzijde.