In Borgele, een naoorlogse wijk in Deventer, heeft FARO het winkelcentrum vernieuwd. Het project omvat zowel renovatie van een deel van bestaande winkelcentrum als nieuwbouw van winkels met daarboven 20 appartementen als ook 24 laagbouw woningen. Tevens is een plan gemaakt voor de gehele inrichting van het gebied.

  • Programma 16 rijwoningen, 8 2-onder-1-kap-woningen, 20 appartementen, 5 winkelunits en supermarkt
  • Opdrachtgevers Gemeente Deventer Berginvest en Woningbouwvereniging Ieder1
  • Gereed 2015
00/00
FARO architecten Borgele, Deventer 06
FARO architecten Borgele, Deventer 03
FARO architecten Borgele, Deventer 08
FARO architecten Borgele, Deventer 07
FARO architecten Borgele, Deventer 02
FARO architecten Borgele, Deventer 01
FARO architecten Borgele, Deventer 05
FARO architecten Borgele, Deventer 04

Baksteen bogen binden buurtwinkels

Het project omvat nieuwbouw en renovatie op twee verschillende locaties in het centrum van Borgele: een nieuwbouwwijk en renovatie van het bestaande winkelcentrum.

De rijwoningen zijn sociale huurwoningen en worden door de lokale corporatie ieder 1 afgenomen. Ze zijn ruim opgezet en liggen met de voorkanten aan een gemeenschappelijk, groen gebied, dat uitnodigt tot ontmoeting. De 2 onder 1 kapwoningen zijn koopwoningen.

Het bestaande winkelcentrum was aan renovatie toe. De grootste ondernemer wilde zijn winkel tevens sterk vergroten en heeft in de nieuwbouw een grote supermarkt overgenomen. Naast deze winkel komen er een vijftal winkelunits waar de in de buurt aanwezige apotheek naar toe verhuist. Ook komen er een kapper en een cafetaria.

Op deze onderbouw ontstaan 20 appartementen, die door middel van een galerij ontsloten worden. Verdeeld in 2 blokken vormen de appartementen de wanden van het nieuwe winkelplein. En geeft het nieuwe blok de buurt een eigen karakter.

De architectuur wordt beheerst door de genuanceerde baksteen en de hiermee gemaakte vrije vormen en detailleringen.

Op pleinniveau markeren grote bogen de verschillende winkelunits en zijn deze kenmerkend voor het nieuwe winkelcentrum. De buitenruimtes van de appartementen liggen aan de buitenkant op de zon. De grondgebonden woningen zijn van een baksteenmix gemaakt, die mooi aansluit aan de steen van de appartementen en winkels. De mix wordt door de steenleverancier van reststenen samengesteld, die anders tot puin vermalen zouden worden.

De corporatie heeft een blok rijwoningen als energie – 0 woningen laten bouwen. Naast het duurzame materiaalgebruik een stap vooruit op technisch niveau dus.