Aan de Grote Bickersstraat, de hoofdstraat van Bickerseiland, is in de jaren ‘60 van de vorige eeuw een aantal grootschalige gebouwen gebouwd. Deze grote volumes werden rond de eeuwwisseling als misplaatst beschouwd in het kleinschalige van de binnenstad en daarom gesloopt. Op de plaats waar zo’n kantoorgebouw stond, de Narwal, zijn 88 studentenwoningen verrezen.

  • Programma 58 woningen (88 eenheden)
  • Opdrachtgevers De Principaal en Imca Vastgoed
  • Aannemer Kondor Wessels
  • Gereed 2003
00/00

Hoofdopzet van dit gebouw, of eigenlijk deze vijf gebouwen, is het grote programma in kleine eenheden te realiseren. Deze eenheden passen beter bij de maat en schaal van de omgeving en geven tevens antwoord op de vraag van de opdrachtgever om studenten overzichtelijke complexen te huisvesten. Om dit te bereiken is het volume doorsneden met vier stegen. Deze smalle stedelijke ruimtes zorgen ervoor dat elk blokje de maat heeft van een Amsterdams huis. Ze zijn tevens een goede plaats voor de ingangen van de woningen.

Er zijn twee soorten kamers: zelfstandige eenheden en gemeenschappelijke eenheden voor vier personen. Deze laatste zijn boven in de blokjes geplaatst en hebben een gemeenschappelijke keuken aan het dakterras. Alle kamers, zowel aan de voorkant als aan de achterkant, hebben een Frans balkon. Onder de gebouwen bevindt zich een kelder. Hierin zijn de bergingen en een parkeervoorziening voor het achterliggende appartementengebouw. De inrit van deze parkeergarage is weggewerkt in het ritme van de kozijnen. Zo is er een sobere eenvoudige vijfling ontstaan die knipoogt naar de geschiedenis.