Het Oedevlietsepark is een mooie groene plek in Hoogvliet. Samen met de stedenbouwers van dS+V hebben we een plan gemaakt dat recht doet aan het karakter van deze groene plek. Daarbij past het plan in de stedenbouwkundige en architectonische traditie van Hoogvliet. Het plan heeft een stevige rand naar het Oedevlietsepark met grote parkwoningen en ruim opgezette appartementen. Achter deze rand maken we een ontspannen groene woonwijk met rijwoningen en twee-onder-een-kappers in het groen.

  • Programma 170 woningen
  • Opdrachtgevers Woonbron en Kristal
  • Aannemer BAM
  • Gereed 2012
00/00
FARO architecten Dijkzone Oedevlietsepark Rotterdam 08
FARO architecten Dijkzone Oedevlietsepark Rotterdam 02
FARO architecten Dijkzone Oedevlietsepark Rotterdam 06
FARO architecten Dijkzone Oedevlietsepark Rotterdam 05
FARO architecten Dijkzone Oedevlietsepark Rotterdam 07
FARO architecten Dijkzone Oedevlietsepark Rotterdam 03
FARO architecten Dijkzone Oedevlietsepark Rotterdam 01
FARO architecten Dijkzone Oedevlietsepark Rotterdam 04

Lang leve de suburbs

De ruimte rond de woningen kunnen we groen houden door op een handige manier met de auto om te gaan. Deze rijdt buitenom naar de tweekappers en via ‘inprikkers’ naar parkeerkoffers voor de rijwoningen. Zo kan iedereen heel dichtbij zijn woning komen en parkeren, maar krijgen we wel groene binnenruimtes en rustige woonpaden die autovrij zijn.

De woningen richten zich met veranda’s en grote raampartijen op deze groene ruimtes voor en naast de woningen. Daarnaast is ook de privacy niet vergeten: aan de kant van de woonkamer is steeds een privétuin. In de stedenbouwkundige traditie van Hoogvliet liggen de blokken in een ‘strokenverkaveling’ waardoor iedere tuin goed op de zon ligt. Een hoge haag met een poort scheidt de tuinen, zodat de privacy optimaal is geregeld en de erfafscheiding meedoet in het groene beeld van de wijk. De hagen zijn opgebouwd uit meerdere haagsoorten, zodat er een wisselend groen beeld ontstaat.

Architectonisch is het buurtje een sterke familie. Bepaalde architectonische elementen komen bij alle blokken terug. Dezelfde warme oranje-bruine steen, hetzelfde bijzondere plaatmateriaal en overal horizontale witte lijnen met verandadaken, luifels en sierbanden in de gevel. De kleurstelling van het project past ook binnen afspraken voor het Oedevlietsepark, zodat er op wijkniveau een eenheid ontstaat.

In samenspraak met een woongroep voor ouderen is hier een op maat gemaakt appartementengebouw ontwikkeld dat ruimte biedt voor lang zelfstandig wonen. Naast goede aangepaste (of eenvoudig aanpasbaar te maken) woningen is er plek voor een gezamenlijke huiskamer met een flink beschut terras, een ruime parkeergarage voor eigen gebruik en ruimte voor zorgvoorzieningen die in de nabije toekomst nodig zullen zijn.

Aan de rand van het plangebied worden de tweekappers in direct overleg met de toekomstige bewoners binnen de beeldtaal van het plan uitgewerkt volgens hun individuele woonwensen.