Het Oedevlietsepark is een mooie groene plek in Hoogvliet. Tezamen met de stedenbouwers van dS+V hebben we een plan gemaakt dat recht doet aan het bijzondere karakter van deze groene plek. Daarbij past het plan in de stedenbouwkundige en architectonische traditie van Hoogvliet.

  • Programma 170 woningen
  • Opdrachtgevers Woonbron en Kristal
  • Aannemer BAM
  • Gereed 2012
00/00
FARO architecten Dijkzone Oedevlietsepark Rotterdam 08
FARO architecten Dijkzone Oedevlietsepark Rotterdam 02
FARO architecten Dijkzone Oedevlietsepark Rotterdam 06
FARO architecten Dijkzone Oedevlietsepark Rotterdam 05
FARO architecten Dijkzone Oedevlietsepark Rotterdam 07
FARO architecten Dijkzone Oedevlietsepark Rotterdam 03
FARO architecten Dijkzone Oedevlietsepark Rotterdam 01
FARO architecten Dijkzone Oedevlietsepark Rotterdam 04

Lang leve de suburbs

Om dit te bereiken hebben we een plan gemaakt met de volgende ingrediënten: Een stevige rand naar het Oedevlietsepark met grote parkwoningen en ruim opgezette appartementen. Achter deze rand maken we een ontspannen groene woonwijk met rijwoningen en twee-​onder-​één-​kappers in het groen. De ruimte om de woningen heen kunnen we groen houden door op een handige manier met de auto om te gaan. Deze rijdt buitenom naar de tweekappers en via ‘inprikkers’ naar parkeerkoffers voor de rijwoningen. Zo kan iedereen heel dicht bij zijn woning komen en parkeren, maar krijgen we wel groene binnenruimtes en rustige woonpaden die autovrij zijn.

De woningen richten zich met veranda’s en grote raampartijen op deze groene ruimtes voor en naast de woningen. Daarnaast is ook de privacy niet vergeten: aan de kant van de woonkamer is steeds een privétuin gesitueerd. Passend bij de stedenbouwkundige traditie van Hoogvliet liggen de blokken in een ‘strokenverkaveling’ waardoor iedere tuin goed op de zon ligt. De afscheiding van de tuinen is vormgegeven als een hoge haag met een poort, zodat de privacy optimaal is geregeld en de erfafscheiding meedoet in het groene beeld van de wijk. De hagen zijn opgebouwd uit meerdere haagsoorten, zodat er een wisselend groen beeld ontstaat.

Architectonisch is het buurtje sterk familie. Bepaalde architectonische elementen komen bij alle blokken terug. Dezelfde warme oranje-​bruine steen, hetzelfde bijzondere plaatmateriaal en overal horizontale witte lijnen met verandadaken, luifels en sierbanden in de gevel. De kleurstelling van het project past ook binnen afspraken die rondom het Oedevlietsepark zijn gemaakt, zodat er op wijkniveau een eenheid ontstaat.

Bijzondere aandacht is gegeven het onderhoudsarme karakter van de materialen, zowel de dichte delen van de gevel als de kozijnen hebben slechts een minimum aan onderhoud nodig. Daarbij hebben we er steeds voor gezorgd dat ieder woningtype een aantal bijzondere kenmerken heeft: openslaande deuren naar de veranda, fraaie kaders om ramen op hoeken, een bijzondere entreepartij voor de parkwoningen, etc.

De plattegronden van de woningen zijn ruim van opzet en efficiënt ingedeeld, waarbij de nadruk ligt op zoveel mogelijk bruikbare woonruimte en weinig ‘verlies’ door verkeersruimte etc. De woningen hebben een toegang vanuit de keuken naar hun veranda en een grote pui vanuit de woonkamer naar de privé (achter-)tuin, zodat ze optimaal verbonden zijn met de groene buitenruimte.

Met al deze ingrediënten hebben we een plan gemaakt dat in zichzelf een sterke eenheid is met daarbinnen een rijke verscheidenheid aan oplossingen die ieder woningtype zijn eigen unieke kenmerken geven. Wij hopen met dit plan Hoogvliet te verrijken met een fraaie nieuwe woonbuurt waarin mensen met veel plezier ‘groen’ kunnen wonen.