Badhoevedorp, ooit ontstaan rondom modelboerderij de Badhoeve, is in de loop der jaren sterk gegroeid en heeft een écht dorpshuis gekregen: Een nieuw sociaal hart waar alle dorpelingen samenkomen in een huiselijke sfeer. Het gebouw is dan ook ontworpen als een groot huis dat onderdak kan bieden aan heel veel verschillende activiteiten.

  • Programma Dorpshuis
  • Opdrachtgever Gemeente Haarlemmermeer
  • Aannemer HBB
  • Co-makers Withagen houtproducten, Joost Staalbouw en VBI
  • Gereed 2015
FARO-architecten-Dorpshuis-Badhoevedorp-12
Iedereen die hier binnenkomt zegt: Wauw, is dit een dorpshuis? Noor, medewerker Dorpshuis Badhoevedorp

Ik ben heel trots op dit gebouw. Het begrip dorpshuis heeft best een stoffig imago; daar komen mensen bingoën en klaverjassen. Dit is natuurlijk aan het veranderen omdat de maatschappij verandert, en het gebouw sluit hier heel mooi bij aan. Iedereen die hier binnenkomt zegt; Wauw, is dit een dorpshuis? Want het strookt helemaal niet met het beeld dat zij hebben van een dorpshuis. Wanneer ze eenmaal binnen zijn, dan vinden ze het een hele fijne plek, en zien we dat ze vaker terugkomen.

00/00
FARO architecten Dorpshuis Badhoevedorp 01
FARO architecten Dorpshuis Badhoevedorp 04
FARO architecten Dorpshuis Badhoevedorp 03
FARO architecten Dorpshuis Badhoevedorp 08
FARO architecten Dorpshuis Badhoevedorp 06
FARO architecten Dorpshuis Badhoevedorp 05
FARO architecten Dorpshuis Badhoevedorp

Nieuwe hoeve voor Badhoevedorp

Het dorpshuis ligt aan de rand van een vijver. Een schitterende plek, met het mooie wandelbos in de rug, waar met een zonnig terras aan het water, het gebouw de overgang vormt tussen bebouwd en onbebouwd, tussen stad en natuur. Deze bijzondere locatie vroeg om een karaktervol architectonisch gebouw, herkenbaar en duurzaam. Een groot huis dat architectonisch reageert op de open en uitgestrekte omgeving.

Terwijl de toegankelijkheid en het gebruiksgemak van de vele functies op de begane grond een langgerekt horizontaal beeld vragen is juist vanuit de grote openbare ruimte een flinke hoogte wenselijk. Deze schijnbare tegenstelling ligt ten grondslag aan de compositie van het ontwerp. Een lange karakteristieke horizontale kap met een stevig verticaal element bij de entree. Dit verticale element bij de entree geeft duidelijkheid en schaal. De kap geeft het gebouw huiselijke uitstraling en verwijst naar de grote daken van de oude hoeves. Hiermee krijgt Badhoevedorp een dorpshuis met het karakter van een moderne nieuwe Badhoeve.

Binnen, door het gebruik van veel hout en de houten spanten, voelt het warm, speels, ‘huiselijk’ en gastvrij. Buiten bepalen tijdloos mooie materialen, horizontale, extra lang formaat, bakstenen, dakleien en ver overstekende goten het beeld. Het gebouw knipoogt hiermee naar de elegante mooi gedetailleerde architectuur uit de jaren ‘30. Met zijn lange horizontale lijnen van goten en kapellen en het verticale element dat de centrale entree benadrukt, staat het gebouw toch midden in deze tijd.

De activiteiten van het dorpshuis zijn een momentopname. Er zal regelmatig behoefte aan verandering zijn. Het gebouw faciliteert dit en is daarom heel flexibel opgezet: een goede omhulling waar binnen ruimtes eenvoudig veranderd kunnen worden of anders kunnen worden ingericht. Deze omhulling is als een goede huid. Hij is slim én duurzaam, geeft licht en uitzicht, is uitstekend geïsoleerd, voorkomt opwarming en heeft ruimte voor energieopwekking.