Op het historische Droste-terrein aan het Spaarne zijn 229 woningen en appartementen ontwikkeld tot een nieuw centrum van eigentijds wonen en werken. Hiervoor is op het voormalige fabrieksterrein een aantal bestaande gebouwen omgebouwd en een aantal nieuwe gebouwen verrezen. Het stedenbouwkundig concept van DKV ging uit van een stedelijke dichtheid en een openbare ruimte met een goede structurele parkeeroplossing. Het gehele gebied is autovrij en al het parkeren bevindt zich inpandig en uit het zicht. De smalle tussenstraatjes die zo ontstaan zorgen voor een ‘‘knusse’’ stedelijkheid.

  • Programma 80 woningen
  • Opdrachtgevers DMV Vastgoed ontwikkeling en Hoogergeest
  • Gereed 2008
00/00
FARO architecten Drosteterrein Haarlem 07
FARO architecten Drosteterrein Haarlem 05
FARO architecten Drosteterrein Haarlem 08
FARO architecten Drosteterrein Haarlem 01
FARO architecten Drosteterrein Haarlem 03
FARO architecten Drosteterrein Haarlem 04
FARO architecten Drosteterrein Haarlem 06

Van industrieel naar stads

Het stedenbouwkundig concept van DKV ging uit van een stedelijke dichtheid en een openbare ruimte met een goede structurele parkeeroplossing. Het gehele gebied is autovrij en al het parkeren bevindt zich inpandig en uit het zicht. De smalle tussenstraatjes die zo ontstaan zorgen voor een “knusse” stedelijkheid.

De meeste woningen liggen aan deze straatjes. Deze woningen hebben woonkamers op de eerste verdieping, met veel privacy, die nog wordt versterkt door de verschuifbare schermen die het zicht naar buiten niet belemmeren. De begane grond is voornamelijk open wat uitnodigt om een goede relatie met de straat te leggen. Hier liggen dan ook de woonkeukens.

De straat wordt uitgenodigd in de woningen en omgekeerd waarmee de levendigheid wordt bevorderd. Om de samenhang tussen de nieuwe blokken te bevorderen is er door de verschillende architecten met hetzelfde type baksteen gewerkt. Ook detaillering en ritme zijn nauw op elkaar afgestemd. Omdat per blok de gevel rondom gaat, zijn de blokken ook afzonderlijk een eenheid en goed te herkennen.