Staatbosbeheer wil voor al haar campings een herkenbaar uiterlijk dat bijdraagt aan de identiteit van de organisatie. FARO is gevraagd ontwerpen te maken voor ontvangstgebouwen en sanitaire eenheden. In 2009 is een pilot gereed gekomen op kampeerterrein De Kijl te Schoonoord.

  • Programma Ontvangstgebouw, collectieve sanitaire ruimte, privé sanitaire ruimte
  • Aannemer Geugies Bouwbedrijf
  • In samenwerking met Trecodome en Bureau Buitenom
  • Gereed 2009
00/00
FARO architecten Duurzaam kamperen Staatsbosbeheer 07
FARO architecten Duurzaam kamperen Staatsbosbeheer 01
FARO architecten Duurzaam kamperen Staatsbosbeheer 02
FARO architecten Duurzaam kamperen Staatsbosbeheer 06
FARO architecten Duurzaam kamperen Staatsbosbeheer 03
FARO architecten Duurzaam kamperen Staatsbosbeheer 05
FARO architecten Duurzaam kamperen Staatsbosbeheer 04

Duurzaam kamperen bij bouwsels van eigen hout

Het ontvangstgebouw bestaat voornamelijk een groot expressief dak dat plaats biedt aan een vuurplek, een incheckautomaat en een tafel. Het ontvangstgebouw heeft als doel om de mensen op het kampeerterrein een haast vanzelfsprekende gelegenheid te geven tot ontmoeting: dus geen privé barbecues bij de tenten maar gezamenlijk rond een kampvuur beetje kletsen, drankje drinken, verhalen uitwisselen.

Het sanitairgebouw is een meer gesloten gebouwtje dat een duurzaam energieconcept heeft. Het zwaartepunt van het duurzaam energieconcept ligt bij de verwarming en de warmwatervoorziening.

De gebouwen zijn volledig recyclebaar en voldoen aan de eisen van het GreenKey keurmerk. Samen met Trecodome en Bureau Buitenom is het ontwerp gemaakt voor het energieconcept, materiaalkeuzes en het meubilair. De in samenspraak ontworpen en speciaal voor dit project geproduceerde meubels zijn een integraal onderdeel van het ontwerp. De duurzame onderdelen zijn als vanzelfsprekend geïntegreerd en niet als zodanig herkenbaar. Het belangrijkste bouwmateriaal is lariks, uiteraard uit Nederlandse bossen van Staatsbosbeheer.