Aan de zuidrand van Leidsche Rijn Centrum heeft FARO architecten, als onderdeel van een selectie, een stedelijk blok met 40 appartementen en een parkeergarage ontworpen voor het Kavel H2 en H3. Samen met het naastgelegen blok H1 de ‘Parkwachter’ van Vorm Ontwikkeling, is het ontwerp onderdeel van 3 statige Musketiers aan Park Leeuwesteyn. Stedelijke broeders aan een groen park!

  • Programma 40 appartementen met parkeergarage
  • Opdrachtgever Ooms Bouw & Ontwikkeling
  • Gereed 2017
00/00
FARO architecten Guardian Utrecht 03
FARO architecten Guardian Utrecht 02
FARO architecten Guardian Utrecht 01
FARO architecten Guardian Utrecht 04

Stedelijke broeders aan een groen park!

Leidsche Rijn Centrum, met een stedenbouwkundig plan van Jo Coenen, wordt voor Nederlandse begrippen een uniek stedelijk woon-, werk- en winkelgebied. De locatie met bijzonder hoogteverschil, kent een dualiteit van het groene park Leeuwesteyn en stadse Leidsche Rijn centrum. Het plan onderscheidt zich in de Nederlandse woningbouwcontext door haar locatie, hoogstaande kwaliteit en bijzondere woningtypologieën.

We hebben gekozen voor een flexibel gebouw dat in hoofdopzet symmetrisch is. Aan de noordzijde van ons gebouw bevinden zich de twee entrees met het chique stadse profiel van de Madridstraat. De zuidzijde van het gebouw is anders en grenst aan fraai parkgroen, uitzicht, zon en buitenruimten. Het ontwerp van twee 4-spanners op de verdieping, transformeert naar twee 3-spanners op de vierde verdieping, naar slechts twee penthouses per lift op de topverdieping. Deze opzet heeft veel flexibiliteit, doordat we eenvoudig kunnen schakelen tussen grotere en kleinere woningen.

Het geheel is een mooie mix van verschillende woningen: grotere doorzonappartementen op de hoeken en op de hogere verdiepingen, kleinere appartementen aan de zonnige parkzijde. Op de begane grond biedt het oplopende maaiveld ruimte voor zes hoge appartementen met insteekvloeren en een mooie hoge plint. Naast woningen heeft het plan een dubbelhoge ruimte dat eigendom wordt van de VvE. Een tastbare plek waar de beoogde ‘shared community’ een kickstart krijgt met uitstraling op blokniveau.

Voor ons ontwerp hebben we inspiratie gezocht bij referenties van fraaie Utrechtse baksteenarchitectuur zoals de ‘Inktpot’. Guardian is gebouw van gelaagd metselwerk met getrapte penanten, die de afwisseling van slanke ramen en grote buitenruimten goed in zich kan opnemen. Als bekroning ontwierpen wij een lichte topverdieping en twee hoogte accenten op de hoek. Een knipoog naar de stevige schouderpartij van de naastgelegen ’Parkwachter’.

Ons gebouw is ontworpen met een uitstekende bouwkundige schil met hoge isolatiewaarden. Daarnaast is er op de eerste verdieping een stadstuin die de biodiversiteit bevorderd. Het regenwater wordt opgevangen en geïnfiltreerd om de zonnepanelen te koelen en hittestress te voorkomen. Met een EPC van – 0,18 is het geheel meer dan energieneutraal! Door hoogwaardige duurzame materialen met hoge circulariteit hebben we een ge-middelde GPR- score van minimaal 8,6!