FARO ontwierp appartementen en eengezinswoningen aan de rand van de stad, de uiterste westkant van Harnaschpolder, Delft. Wij hebben hier gekozen voor woningen met een herkenbaar stads karakter, maar met een vette knipoog naar de kassen die er oorspronkelijk stonden: het verspringende zaagtandprofiel van de daken tezamen met de vol glazen trappenhuizen.

  • Programma 189 appartementen en eengezinswoningen
  • Opdrachtgevers Woonbron, Kristal en Visade
  • Aannemer Waal
  • Gereed 2011
00/00
FARO architecten Harnaschpolder Delft 05
FARO architecten Harnaschpolder Delft 08
FARO architecten Harnaschpolder Delft 11
FARO architecten Harnaschpolder Delft 02
FARO architecten Harnaschpolder Delft 07
FARO architecten Harnaschpolder Delft 01
FARO architecten Harnaschpolder Delft 06
FARO architecten Harnaschpolder Delft 03
FARO architecten Harnaschpolder Delft 13
FARO architecten Harnaschpolder Delft 09
FARO architecten Harnaschpolder Delft 10
FARO architecten Harnaschpolder Delft 04
FARO architecten Harnaschpolder Delft 12

Hier en daar nog een kas

Het plan bestaat uit 4 velden. Elk van de vier blokken heeft een andere binnenruimte: privé tuinen met eigen parkeerplaatsen, een speelveldje voor de kinderen op een parkeerdek, een vijver en een collectieve tuin op een parkeerdek. Architectonisch voegt de buitenkant van de blokken zich in het gevraagde stedelijk weefsel van Harnaschpolder.

De blokken zijn sterk familie, maar verschillend in opbouw en kleur. De hoofdkleur van het metselwerk is steeds anders, en wordt in het volgende veld overgenomen als accentkleur. Op belangrijke hoeken krijgen de blokken richting doordat buitenruimtes of grote glaspartijen belangrijke kanten benadrukken. De architectuur van het blok domineert maar het individuele huis is afleesbaar en bijzondere ramen maken ieder huis uniek.

Het grote programma is in kleine eenheden verdeeld over de blokken: Ieder veld bevat zowel eengezinswoningen als appartementen waardoor het levendig en leefbaar blijft. Parkeren en bergingen zijn op de begane grond van de blokken geplaatst, van bovenaf aan het zicht onttrokken door een dek. Aan de straatzijde is veel moeite gedaan om een dichte plint te voorkomen: veel woningen op de eerste verdieping hebben een ‘voet op de grond’ gekregen met een eigen entree en een verblijfsruimte, die wordt gebruikt als keuken of een extra kamer.