In Harnaschpolder (Delft) heeft FARO Architecten een groot project van 189 woningen (appartementen en eengezinswoningen) ontworpen, met parkeergarages en een aantal publieke functies. De velden bevinden zich aan de uiterste westkant van Harnaschpolder Delft. Dit wordt letterlijk de rand van de stad die grenst aan Den Hoorn (Midden-Delfland).

  • Programma 189 appartementen en eengezinswoningen
  • Opdrachtgevers Woonbron, Kristal en Visade
  • Aannemer Waal
  • Gereed 2011
00/00
FARO architecten Harnaschpolder Delft 05
FARO architecten Harnaschpolder Delft 08
FARO architecten Harnaschpolder Delft 11
FARO architecten Harnaschpolder Delft 02
FARO architecten Harnaschpolder Delft 07
FARO architecten Harnaschpolder Delft 01
FARO architecten Harnaschpolder Delft 06
FARO architecten Harnaschpolder Delft 03
FARO architecten Harnaschpolder Delft 13
FARO architecten Harnaschpolder Delft 09
FARO architecten Harnaschpolder Delft 10
FARO architecten Harnaschpolder Delft 04
FARO architecten Harnaschpolder Delft 12

Hier en daar nog een kas

Het grote programma is verdeeld over 4 velden. Ieder veld heeft zijn eigen herkenbare stadse karakter. De daken van de nieuwe woningen vormen een zaagtandprofiel, dat door hoogteverschillen verspringt. Tezamen met de vol glazen trappenhuizen een subtiele verwijzing naar de kassen.

De buitenkant van de blokken heeft een stedelijke uitstraling die zich voegt in het weefsel van Harnaschpolder. De architectuur is ontworpen als ‘eenheid in verscheidenheid’: de blokken zijn sterk familie, maar verschillend in opbouw en kleur. De hoofdkleur van het metselwerk is steeds anders, en wordt in het volgende veld overgenomen als accentkleur. Op belangrijke hoeken krijgen de blokken richting doordat buitenruimtes of grote glaspartijen belangrijke kanten benadrukken. De eengezinswoningen voegen zich keurig in de architectuur, maar zijn wel duidelijk herkenbaar gemaakt: het individuele huis is afleesbaar en bijzondere ramen maken ieder huis uniek.

De binnenkant wijkt af, is licht van kleur en materialisering en krijgt een veel intiemer karakter. Om de verschillen te accentueren, heeft elk blok een andere binnenruimte: een openbaar speelveld op een parkeerdek, een achterstraatje, een waterpartij en een collectieve tuin op een parkeergarage. De subtiel veranderende grijstinten van het houtwerk aan de binnenzijde ondersteunen dit.

Ieder veld bevat zowel eengezinswoningen als appartementen. Hierdoor hebben de appartementen een prettige, leefbare kleine maat gekregen. Soms een driespanner, een incidentele tweespanner en blokken met korte galerijen die worden verlevendigd door ze vorm te geven als veranda’s met buitenruimtes. Op 2 belangrijke hoeken zijn bovendien commerciële / maatschappelijke functies voorzien.

Parkeren en bergingen zijn op de begane grond van de blokken geplaatst, van bovenaf aan het zicht onttrokken door een dek. Aan de straatzijde is veel moeite gedaan om een dichte plint te voorkomen: veel woningen op de eerste verdieping hebben een ‘voet op de grond’ gekregen met een eigen entree en een verblijfsruimte (keuken, werkkamer of extra slaapkamer).