Aan de Hooftstraat in Alphen aan den Rijn staat een verwaarloosd kerkje dat al bijna 40 jaar niet meer als kerk gebruikt wordt. De laatste gebruiker was een antiekhandel en sinds het vertrek van deze eigenaar heeft het kerkje vijf jaar leeg gestaan. Door herbestemming tot een bijzonder extended-family huis kan het kerkje hersteld worden en blijft het als tastbare herinnering aan het verleden behouden.

  • Programma 2 bijzondere appartementen
  • Opdrachtgever particulier
  • Aannemer Stebru Bouw
  • Gereed 2016
00/00
FARO architecten herbestemming kerkje Alphen aan den Rijn 06
FARO architecten herbestemming kerkje Alphen aan den Rijn 02
FARO architecten herbestemming kerkje Alphen aan den Rijn 12
FARO architecten herbestemming kerkje Alphen aan den Rijn 05
FARO architecten herbestemming kerkje Alphen aan den Rijn 11
FARO architecten herbestemming kerkje Alphen aan den Rijn 08
FARO architecten herbestemming kerkje Alphen aan den Rijn 03
FARO architecten herbestemming kerkje Alphen aan den Rijn 09
FARO architecten herbestemming kerkje Alphen aan den Rijn 01

Oud kerkje wordt moderne woning

Het kerkje is qua grootte van het perceel en gebouw ideaal voor de bijzondere woonwens van de familie Van der Laan – Kampstra: een meer-​generatie-​woning waar ouders, kinderen en kleinkinderen samen wonen in één gebouw zonder de wederzijdse privacy uit het oog te verliezen. Het kerkje is horizontaal gesplitst in twee bijzondere appartementen, waarbij toch de ruimtelijkheid van het kerkje zoveel mogelijk is behouden.

De woningen hebben een ruime gezamenlijke entree over de volle hoogte van het kerkje waar de woningen met een mooie pui aan grenzen. Het niet erg fraaie ronde plafond is verwijderd waardoor de houten kapconstructie zichtbaar wordt voor extra ruimtelijkheid. De tuin is gedeeld, waarbij een veranda direct aan de achterzijde zorgt voor privacy direct bij de woningen. Naast de tuin worden ook bergruimte, wasruimte, stookruimte en een klusruimte gedeeld.

Aan de buitenzijde zijn de gevels zoveel mogelijk in ere hersteld. De ramen van de woning op de begane grond zijn een verlenging van de oude boogramen. De achtergevel is door het verwijderen van een aanbouw deels een nieuwe gevel. De ingrepen zijn hier eigentijds vormgegeven.

Het kerkje was ongeïsoleerd en in bijzonder slechte staat van onderhoud. De gevels zijn hersteld, van binnenuit geïsoleerd en van nieuwe ramen voorzien. Ook heeft het kerkje een nieuwe fundering, want het is in de loop van honderd jaar zo’n 40 cm lager komen te liggen ten opzichte van de straat. De nieuwe ingrepen maken het energetisch van deze tijd, met een bijzonder uitgekiende installatie die comfortabel wonen mogelijk maakt zonder hoge energiekosten. Een deel van het eigen verbruik wordt opgewekt door een strook PV-​cellen en zonnecollectoren in het grote dak.

Binnenkijken? Begin november 2017 was het huisje te zien in het programma BinnensteBuiten. Bekijk de aflevering hier.