FARO heeft samen met Zeeman Vastgoed de prijsvraag voor Hoogwoud Oost fase 2 gewonnen. We hebben dat gedaan met een eigentijds, Hollands plan, dat we de naam ‘Hollands Glorie’ hebben meegegeven. Geïnspireerd op de Hollandse traditie van dorpsuitbreidingen, passend bij Hoogwoud als typisch Noord-Hollands dorp. Een plan met een variatie in woningtypen: rijwoningen met bijzondere koppen, tweekappers en appartementen in koop en huur.

  • Programma Appartementen en grondgebonden woningen
  • Opdrachtgever Zeeman vastgoed
  • Aannemer VBK groep
  • In samenwerking met Zeeman architecten
  • Gereed 2009
00/00
FARO architecten Hollands Glorie Hoogwoud 06
FARO architecten Hollands Glorie Hoogwoud 03
FARO architecten Hollands Glorie Hoogwoud 02
FARO architecten Hollands Glorie Hoogwoud 04
FARO architecten Hollands Glorie Hoogwoud 01
FARO architecten Hollands Glorie Hoogwoud 05
FARO architecten Hollands Glorie Hoogwoud 07

Pannen aan de gevel geven dorpse uitstraling

‘Hollands Glorie’ verwijst naar de Hollandse traditie in de architectuur. Met kleuren die van alle tijden zijn: rode daken en bakstenen, accenten in hout, stand rood geschilderd en witte kozijnen en boeidelen. Echter niet klakkeloos terugvallend op voorbeelden uit het verleden, maar ons sterk bewust van het feit dat we een plan maken voor de toekomst en niet het verleden. Het is ondanks verwijzingen in kleur en vorm naar de bekende Hollandse traditie toch een modern plan.

Wij denken dat een Hollands plan zich ook kenmerkt door een zekere eigenwijsheid. Daar zorgen de grote witte kapellen voor die fier afsteken tegen de rode daken en blauwe wolkenluchten. Iedere woning is duidelijk aanwijsbaar door zijn eigen kapel. Kapellen die bovendien door hun kleur het geheel een heldere, frisse uitstraling geven. De appartementen hebben we opgevat als een ‘little village’. Dus niet zo’n ‘klomp’ als je wel vaker ziet, maar een gebouw met een duidelijk silhouet van wisselende kapjes als een verre verwijzing naar de werven van Marken. Hierdoor ontstaat een speels appartementengebouw dat zich in schaal makkelijk voegt naar de rest van de woningen.