Aan de groene rand van Voorhout, in het hart van de bollenstreek, is de nieuwe wijk Hooghkamer. FARO heeft de opdracht gekregen voor het maken van een woongebouw in het park van Hooghkamer. Het park vloeit aan drie zijden om het gebouw heen. Op een stevige plint rust een lichte bovenwereld, rondom een intieme hof. Door een kleine opening in de gevelwand kijk je vanuit de hof het park in.

  • Programma 105 koop- en sociale huurwoningen, 105 parkeerplaatsen en 1200 m2 commerciële voorzieningen
  • Opdrachtgevers Stek en Van der Hulst
  • Gereed 2012
00/00
FARO architecten Hooghkamer Voorhout 07
FARO architecten Hooghkamer Voorhout 05
FARO architecten Hooghkamer Voorhout 08
FARO architecten Hooghkamer Voorhout 04
FARO architecten Hooghkamer Voorhout 02
FARO architecten Hooghkamer Voorhout 03
FARO architecten Hooghkamer Voorhout 01
FARO architecten Hooghkamer Voorhout 06

Eigentijds wonen in een groene oase

Als een opengewerkte vesting staat het gebouw stevig op de grond en vloeit het glooiende park er soepel omheen, direct tegen de voet van het gebouw aan. Door het aanbrengen van hoogteverschillen krijgt het park meer verblijfskwaliteit en kan op slimme wijze het programma op de begane grond van bergingen en parkeren aan het oog onttrokken worden. Het maaiveld komt hier omhoog, het gebouw ligt als het ware op een heuvel.

Het parkeren is gesitueerd op het maaiveld met daaroverheen een dek met gaten. Bomen steken door de gaten de hof in, en door de gaten valt er veel daglicht in de parkeergarage.

De pleingevel van het gebouw bevat voorzieningen in de plint en een entree in het midden. Aan de ‘zijkanten’ van het gebouw bevinden zich de inrit van de parkeergarage en twee entrees bereikbaar voor voetgangers. Het gehele gebouw heeft galerijontsluiting. Het programma van sociale huur en koop bevindt zich in aparte delen van het gebouw.

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de routing, zowel voor de bewoner als de bezoeker vinden we het van belang dat het gebouw op prettige wijze benaderd wordt, je comfortabel kunt parkeren, je binnenkomt in een fraaie entree en ook de route naar de woning prettig is.

Op het gebied van duurzaamheid hebben we een aantal keuzepakketten gemaakt op basis van GPR. Op verschillende manieren kunnen zo keuzes gemaakt worden die in hun samenhang leiden tot een integrale uitwerking van duurzaamheid in het plan.