In de prachtige bosrijke omgeving van Zeist is Kerckebosch getransformeerd tot een prachtige nieuwe woonwijk. Dankzij de scheggenstructuur in het stedenbouwkundig plan ervaart iedere bewoner de sfeer van het wonen in een bos. De groene scheggen zorgen voor nieuwe ecologische verbinding met het Utrechtse landschap. En het vormen van buurtjes in het groen geeft een nieuwe collectieve dynamiek.

  • Programma 23 eengezinswoningen en 40 appartementen
  • Opdrachtgever Woongoed Zeist
  • Aannemer Dura Vermeer
  • Gereed 2017
00/00
FARO architecten Kerckebosch Zeist 09
FARO architecten Kerckebosch Zeist 06
FARO architecten Kerckebosch Zeist 05
FARO architecten Kerckebosch Zeist 08
FARO architecten Kerckebosch Zeist 04
FARO architecten Kerckebosch Zeist 01
FARO architecten Kerckebosch Zeist 03
FARO architecten Kerckebosch Zeist 02
FARO architecten Kerckebosch Zeist 07

Dankzij de scheggenstructuur ervaart iedere bewoner de sfeer van het wonen in een bos en de ecologische verbinding met het Utrechtse landschap. Bewoners geven aan uitzonderlijk blij te zijn met de lichte woonkamers en het ruime balkon. Ook de materialen van de gevel met natuurleien en blank gelakte kozijnen vallen zeer goed in de smaak.

Om de stedenbouwkundige continuïteit te waarborgen hebben we voortgebouwd op het idioom van naastgelegen project ‘Booming’ . We hebben op verschillende gebieden aansluiting gezocht om een sterk gevoel van familie te creëren.Maar zoals in iedere familie, zijn er ook verschillen. Die vinden we in de nuances. De kopgevels maken wij opener en meer uitnodigend en als vanzelfsprekend plaatsen we hier ook de woningentrees.Door een tweede kleur baksteen toe te voegen maken we met de gevels een compositie, die het gevelbeeld informeler maakt. De gevelcompositie heeft hierdoor iets van de subtiele nuances van de schors van een boom. Naar mate we dieper de scheg in gaan, wordt het informele karakter en de referentie van de bomen steeds belangrijker.

Stuifduinen appartementen

In Stuifduinen staan nu 40 appartementen direct naast het project De Vossenburg van Woongoed Zeist. Dit is een krachtig en sculpturaal gebouw met dankbare ingrediënten om op voort te bouwen. De Beverburg is met 6 woonlagen een stevig woongebouw, voor de locatie. De uitdaging hierbij was het volume zo vorm te geven dat het vriendelijk is naar zijn omgeving en zoveel mogelijk bomen behouden kunnen blijven.Een spel van set-backs, overhoeks geplaatste balkons en de keuze om op strategische posities de metselwerk gevel te vervangen door natuurleien zorgen voor de plastiek aan het gebouw. De dichte borstweringen in hetzelfde materiaal als de gevel zorgen voor een evenwichtig en rustig beeld én zorgen voor privacy op de balkons. Alle ingrepen samen leiden tot een eenduidig gebouw, met maximale geleding en een gevel die aan de alzijdigheid van de plek recht doet.