Portaal heeft FARO gevraagd een ontwerp te maken voor 103 woningen in verschillende woningtypes. De woningen zijn zowel grondgebonden als gestapeld. Het resultaat is een blok met appartementen en woningen met een buitenruimte op een dek op de eerste verdieping. In het naastgelegen blok hebben de grondgebonden woningen een tuin.

  • Programma 103 woningen waarvan 65 huur en 38 koop
  • Opdrachtgever Portaal Vastgoed
  • Aannemer Dura Vermeer Hengelo BV
  • Gereed 2013
00/00
FARO architecten Lakerswerf 04
FARO architecten Lakerswerf 05
FARO architecten Lakerswerf 07
FARO architecten Lakerswerf 02
FARO architecten Lakerswerf 03
FARO architecten Lakerswerf 06

Pandje-pandje in bonte baksteen

Het plan bouwt dankbaar voort op de ambities die in het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan van West 8 voor de Laak zijn vastgelegd en benoemd. In essentie wordt daar een buurt met ‘pandsgewijs’ opgebouwde gevelwanden beschreven. Uitgangspunt is dat de gebouwen zorgvuldig gedetailleerd worden met ‘warme’ materialen die mooi verouderen.

Een ander belangrijk uitgangspunt is de kwaliteit van de overgang tussen privé en openbaar, zowel aan de buitenzijde van de bouwblokken, als aan de binnenzijde waar veelal de parkeerplaatsen zijn gelegen. De entrees aan de straatzijden van het plan, de twee centrale entrees van de appartementen en de individuele woningentrees krijgen een zeer rijke detaillering.

Uit kopersconsultatie bleek dat er vraag was naar keuzemogelijkheden in de plattegronden en gevels. Daarom zijn de plattegronden zo flexibel mogelijk. In veel woningtypes zijn meerdere indelingen mogelijk.
Voor de kadewoningen geldt bovendien dat de koper de indeling van de begane grond kan kiezen uit vier indelingen: straat- of tuingericht wonen, beide met twee varianten. Alle woningen zijn voor en/of achter toegankelijk voor mindervaliden. Op de begane grond bij de noordelijke hoofdentree van de appartementen is nu een woning gerealiseerd. Deze kan later eenvoudig worden gewijzigd naar een meer publieke of commerciële ruimte.

We hebben ook verschillende gevels ontworpen, zodat kopers van de herenhuizen zelf het aanzicht van hun huis kunnen kiezen, qua ontwerp en materialen. De gevels hebben een zeer rijke detaillering gekregen.