In 2000 deden FARO en aTA samen met en in opdracht van Bouwfonds MAB en van Wijnen een prijsvraag voor de locatie Mariastichting in Haarlem. Op dit voormalige ziekenhuisterrein van bijna drie hectare zijn nu 450 woningen, 8.000m² kantoor en een parkeergarage voor 450 auto’s gerealiseerd.

  • Programma 385 woningen, 8000m2 kantoorruimte en 450 parkeerplaatsen
  • Opdrachtgevers Bouwfonds, Amvest en Van Wijnen
  • In samenwerking met Thijs Asselbergs Architectuurcentrale
  • Gereed 2010
00/00
FARO architecten Mariastichting Haarlem 04
FARO architecten Mariastichting Haarlem 06
FARO architecten Mariastichting Haarlem 02
FARO architecten Mariastichting Haarlem 03
FARO architecten Mariastichting Haarlem 05
FARO architecten Mariastichting Haarlem 01

Hoffelijke enclave tussen Hout en Spaarne

Uit modellenstudies concludeerden wij dat deze zeer hoge bebouwingsdichtheid de meeste woonkwaliteit en ontspanning kreeg bij een structuur van verschillende hoven. Immers een klein deel kan maar aan het Spaarne wonen en dus is het realiseren van interne kwaliteit in het stedenbouwkundig plan een absolute noodzaak voor de leefbaarheid.

De locatie bevat vier zeer verschillende randen. Op de schaal van elk van deze randen reageert de architectuur van het plan. Met forse gebaren aan de kant van de infrastructuur, met veel transparantie aan het Spaarne, met kleinschaligheid aan het smalle Spijkermanslaantje en met zorgvuldigheid afstemming met bestaande monumenten aan de zijde van de Haarlemmerhout.

FARO heeft appartementengebouwen, beneden– en bovenwoningen, grondgebonden woningen en kantoorruimte ontworpen. De kleinschalige appartementengebouwen met luxe appartementen hebben gevels met veel glas en Franse balkons. De twee blokken met stadswoningen hebben privé tuinen als buitenruimte. Direct naast het oude monumentale hoofdgebouw van het oude ziekenhuis, op een zichtlocatie aan de Kamperlaan, werkt FARO aan een kantoorgebouw. De architectuur is heeft een materiaalpallet met oranje en bruine bakstenen en witte raamkaders die de gevelopeningen accentueren. Subtiele baksteendetails verfijnen de blokken op het lagere schaalniveau.