In opdracht van woningcorporatie Portaal Leiden heeft FARO een ontwerp gemaakt voor een sloop-nieuwbouw project in de Schrijversbuurt in Leiden. Samen met een vertegenwoordiging van de zittende bewoners van de Nicolaas Beetsstraat en omgeving is het plan en de nieuwe verkaveling in een aantal workshops ontwikkeld. Voorheen stonden hier 145 woningen. In de nieuwe situatie zijn er 103 woningen. Vooral de parkeerdruk was een belangrijke aanleiding om het woningaantal te verminderen.

  • Programma 140 woningen
  • Opdrachtgevers Kristal en Woonbron
  • Aannemer Korteweg Bouw bv
  • Gereed 2007
00/00
FARO architecten Nicolaas Beetsstraat Leiden 02
FARO architecten Nicolaas Beetsstraat Leiden 04
FARO architecten Nicolaas Beetsstraat Leiden 07
FARO architecten Nicolaas Beetsstraat Leiden 05
FARO architecten Nicolaas Beetsstraat Leiden 03
FARO architecten Nicolaas Beetsstraat Leiden 06
FARO architecten Nicolaas Beetsstraat Leiden 09
FARO architecten Nicolaas Beetsstraat Leiden 01
FARO architecten Nicolaas Beetsstraat Leiden 08

Schrijversbuurt koestert 19e eeuwse romantiek

De woningen aan de binnenzijde van het plan zijn slechts twee lagen hoog. Dit geeft een kleinschalig en intiem karakter aan de straten. De buitenranden zijn drie lagen hoog en vormen een stevig kader voor de binnenwereld. Doordat met name het blok aan de Potgieterlaan erg ondiep is zijn de woningen aan de Nicolaas Beetsstraat ondiep maar dubbel breed. Zo heeft ieder huis een tuin die groot genoeg is.

In de 19e eeuwse gordel rondom de Leidse binnenstad ligt de inspiratie voor het oprapen. De architectuur van het plan is geïnspireerd op de historische architectuur van de directe omgeving. Vooral de witte gootlijst is een beeldbepalend element van het plan. Deze gootlijst zorgt voor een intieme beleving van de straatwanden. De overige materialen zijn passen in de buurt. De keuze voor gevels met een oranje rode handvorm baksteen met een donkere, terug liggende voeg, witte kozijnen en een donkergrijze keramische pan werd met grote steun van de bewoners gekozen. Op een aantal plekken is bij de voorgevel van de woning bankjes ontworpen om de levendigheid van de straat te vergroten.

Speciaal voor de witte gootlijst heeft beeldend en grafisch kunstenaar Milou van Ham, samen met dichter Tsead Bruinja teksten geschreven die de voorbijganger tot nadenken zet. Het kunstwerk heet Zigzag, glimlach en de gebruikte letter, Blokje om. Het is speciaal voor De Schrijversbuurt ontworpen.