In 2007 is FARO gevraagd door Portaal, de grootste corporatie van Leiden, om samen met de zittende bewoners van de Nicolaas Beetsstraat (en omstreken) een vernieuwbouwplan voor de wijk te maken.

  • Programma 103 woningen
  • Opdrachtgevers Portaal
  • Aannemer Plegt Vos
  • Gereed 2012
00/00
FARO architecten Nicolaas Beetsstraat Leiden 02
FARO architecten Nicolaas Beetsstraat Leiden 04
FARO architecten Nicolaas Beetsstraat Leiden 07
FARO architecten Nicolaas Beetsstraat Leiden 05
FARO architecten Nicolaas Beetsstraat Leiden 03
FARO architecten Nicolaas Beetsstraat Leiden 06
FARO architecten Nicolaas Beetsstraat Leiden 09
FARO architecten Nicolaas Beetsstraat Leiden 01
FARO architecten Nicolaas Beetsstraat Leiden 08

Schrijversbuurt koestert 19e eeuwse romantiek

In een aantal gezamenlijke sessies is een nieuwe stedenbouwkundige structuur ontwikkeld. Vervolgens is gezamelijk de beeldtaal voor de wijk bedacht: een hedendaagse interpretatie van de 19e eeuwse architectuur uit de directe omgeving.

Niet alleen op het gebied van stijl, maar tot in de laatste details hebben we het ontwerp samen met de bewoners gemaakt. Het project wordt gedomineerd door grote horizontale gootelementen als verwijzing naar het 19e eeuwse lijstwerk. Op deze goten komt een kunstwerk dat mede door de bewoners is gekozen. Op een aantal plekken zijn bij de voorgevel van de woning bankjes ontworpen om de levendigheid van de straat te vergroten. Deze bankjes en ook de plantenbakken voor de ramen zijn een gezamenlijke ontwikkeling. Oplossingen zijn ‘in de praktijk’ bekeken: zo komen de bankjes voort uit een gezamenlijke excursie over de aansluiting van woningen op de straat.

Portaal en FARO zijn ervan overtuigd dat deze manier van aanpakken van een herstructurering zal leiden tot een zeer geliefd woonmilieu dat past in de traditie van de buurt en toch helemaal van deze tijd is.

Het plan bevat vooral grondgebonden woningen en een aantal appartementen met uitzicht op het parkje. Voorheen stonden hier 145 woningen, in de nieuwe situatie zijn er 103 woningen. Vooral de parkeerdruk was een belangrijke aanleiding om het woningaantal te verminderen.

De woningen aan de binnenzijde van het plan zijn slechts twee lagen hoog. Dit geeft een kleinschalig en intiem karakter aan de straten. De buitenranden zijn drie lagen hoog en vormen een stevig kader voor de binnenwereld. Doordat met name het blok aan de Potgieterlaan erg ondiep is, zijn de woningen aan de Nicolaas Beetsstraat ondiep maar dubbel breed. Zo heeft ieder huis een tuin die groot genoeg is.

De gebruikte materialen zijn: een oranje rode handvorm baksteen met een donkere, terugliggende voeg, witte kozijnen en een donkergrijze keramische pan.