FARO ontwerpt in opdracht van de Alliantie een Oranjehuis in Almere. Na Amsterdam is dit het tweede Oranjehuis dat ontwikkeld werd in deze samenwerking. Het programma in Almere is kleiner en compacter dan in Amsterdam (25 wooneenheden t.o.v. 53 in Amsterdam).

  • Programma 25 wooneenheden en 2 kantoorverdiepingen
  • Opdrachtgever De Alliantie
  • Aannemer Van Wijnen
  • Gereed 2017
00/00
FARO architecten Oranjehuis Almere 12
FARO architecten Oranjehuis Almere 11
FARO architecten Oranjehuis Almere 01
FARO architecten Oranjehuis Almere 08
FARO architecten Oranjehuis Almere 04
FARO architecten Oranjehuis Almere 10

De Alliantie realiseert voor de Blijf Groep een Oranjehuis in Almere. Hier organiseert de Blijf Groep de opvang en de begeleiding voor gezinnen uit diverse omliggende gemeentes;

Het Oranje Huis verzorgd de crisisopvang en begeleid wonen voor vrouwen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld en die daarom even ergens anders moeten wonen; een Blijf- van- mijn- lijf huis nieuwe stijl. Toekomstgericht en met als kerngedachte: veiligheid maak je samen. Lange tijd lag in de hulpverlening bij huiselijk geweld de nadruk op opvang in plaats van op aanpak. Met het Oranjehuis is dat veranderd. Een open setting, eerste hulp, opvang en advies onder één dak.

Het Oranjehuis bestaat uit 25 wooneenheden en een aantal gezamenlijke voorzieningen, zoals 2 noodkamers, 25 woningen voor opvang van cliënten, kinderwerk, een speelplaats en een aantal werkplekken en kantoren
t.b.v. ondersteuning en organisatie. Na het Oranjehuis in Amsterdam op het nieuwbouwterrein bij de Hallen is dit het 2e Oranjehuis met dezelfde teampartners, waarin alle lessen uit de voorgaande Oranjehuizen verwerkt worden.

Het gebouw omvat twee kantoor verdiepingen, die in de gevel herkenbaar zijn door de antraciete steen, grotere puien en extra verdiepingshoogte. Daarboven bevinden zich 5 woonverdiepingen met telkens 5 appartementen. Onder het dak is een royale verdieping met verschillende kleinere functies, zoals noodopvang, vergaderen en facilitaire functies. Het Oranjehuis wordt uit zeer energiebesparende materialen gebouwd, heeft een zeer gering energieverlies en wordt met stadsverwarming verwarmd. Het dakvlak richting zuidwest wordt bijna volledig met PV-panelen uitgerust, waardoor de CO2 emissie zeer laag zal zijn.

De Alliantie wil het gebouw – na het gebruik door de Blijf Groep – in de toekomst als sociale huur appartementen verhuren. Hiervoor heeft FARO i.s.m. van Wijnen een terugbouw scenario bepaald en zijn alle voorzieningen reeds meegenomen om in toekomst van de kantoorverdiepingen appartementen te kunnen maken.