Het bedrijventerrein in Oud IJmuiden is getransformeerd naar een dynamische buurt. Vier architecten ontwierpen met hun eigen handschrift de woningen van het stedenbouwkundig plan van Liesbeth Brink. De historische omgeving, het uitzicht, de sluizen, de vissershaven en de kleinschaligheid hebben als inspiratie gediend voor het stedenbouwkundig plan.

  • Programma 99 woningen en appartementen
  • Opdrachtgever Bouwfonds en Woningbedrijf Velsen
  • Gereed 2012
00/00
FARO architecten herstructurering Oud IJmuiden 05
FARO architecten herstructurering Oud IJmuiden 06
FARO architecten herstructurering Oud IJmuiden 08
FARO architecten herstructurering Oud IJmuiden 01
FARO architecten herstructurering Oud IJmuiden 02
FARO architecten herstructurering Oud IJmuiden 03
FARO architecten herstructurering Oud IJmuiden 04
FARO architecten herstructurering Oud IJmuiden 07

Frisse revival voor oude havenstraten

In het plan vindt men een duidelijk stratenpatroon, waardoor vanuit het binnengebied zicht naar het water wordt geboden. Laagbouw in het middengebied, hogere bebouwing aan de randen en kleine knusse straten en pleintjes. Hierdoor ontstaat een gedifferentieerd woningaanbod. Daarnaast wordt er ruimte geboden aan ondernemerschap door toevoeging van nieuwe, kleinschalige bedrijfsruimten gecombineerd met woningen. Deze mix van wonen, werken en het historische karakter van de wijk zorgen voor een dynamische en inspirerende omgeving.

FARO heeft diverse woningtypes ontworpen, zowel appartementen als grondgebonden woningen. De woningen van FARO zijn te herkennen aan de brede horizontale witte gebogen kroonlijsten die de bovenkant van de woning accentueert. Het verticale karakter van de panden wordt versterkt door variatie in hoogte verspringende spiegelstukken. Zo ontstaan er plastische gevels die luchtig knipogen naar de traditionele driedeling van oude stadswoningen.