Het meest in het oog springende aspect van de woningen zijn de rieten kappen, het ontwerp sluit aan op de in de provincie Drenthe veel voorkomende grote boerenschuren met rieten kappen. We hebben de rieten kappen hier dominant in beeld gebracht zodat dat de rest van het ontwerp sober kan zijn. Goedkope woningen met een rijke uitstraling.

  • Programma 30 woningen
  • Opdrachtgever Woonconcept
  • Aannemer Heijmans Bouw
  • Gereed 2007
00/00
FARO architecten Rieten kappen Hoogeveen 07
FARO architecten Rieten kappen Hoogeveen 06
FARO architecten Rieten kappen Hoogeveen 08
FARO architecten Rieten kappen Hoogeveen 09
FARO architecten Rieten kappen Hoogeveen 10
FARO architecten Rieten kappen Hoogeveen 01
FARO architecten Rieten kappen Hoogeveen 02
FARO architecten Rieten kappen Hoogeveen 03
FARO architecten Rieten kappen Hoogeveen 04
FARO architecten Rieten kappen Hoogeveen 05

Drents riet voor Drentse rijtjes

Op de locatie Riethoeve heeft FARO 30 grondgebonden woningen ontworpen, bestaande uit 4 twee-onder-één-kap-woningen, 13 rijwoningen aan de haven en 13 rijwoningen aan het park. De rijwoningen zijn verdeeld over twee blokken. Deze staan zowel aan de haven, waterzijde, als aan de parkzijde. De woningen aan het water hebben aan de voorzijde een hardhouten plankier over de volledige breedte van de woning. De hoekwoningen hebben dit plankier ook aan de zijgevel.

Een van de belangrijkste ontwerp uitgangspunten is het gebruik van zo weinig mogelijk verschillende kleuren en materialen. De daken zijn van riet, kozijnen en deuren van wit hout en gevels van een genuanceerd bruine steen.

Deze bruine gevelsteen is geëngobeerd, waar voordat de steen werd gebakken, op een deel van het oppervlak nog een grove laag is toegevoegd.

Door deze behandeling heeft de gevel meerdere gedaanten en geeft het plan een subtiel extra effect. Als de zon in een bepaalde hoek op de gevel staat, vertoont de engobelaag een glans; de grove laag niet. Ook bij regen glinstert de engobelaag. Bij zonneschijn na regen is het glanzend effect maximaal.

Het subtiele spel, van verschillende mate van glanzen, vormt een mooi contrast met de matte uitstraling van de stevige rieten kappen, die beeldbepalend zijn voor dit ontwerp.