Voor het Scala college deed FARO mee aan een prijsvraag. Het ging hier om een middelbare school voor VMBO en Havo van ongeveer 6000m2. Het ontwerp van FARO werd als beste ontwerp beoordeeld, maar dat maakte ons helaas niet de winnaar van de prijsvraag.

  • Programma Middelbare school van 6000m2
  • Opdrachtgever Scala college
  • Gereed 2019
00/00
FARO architecten Scala Alphen aan den Rijn 01
FARO architecten Scala Alphen aan den Rijn 02
FARO architecten Scala Alphen aan den Rijn 05
FARO architecten Scala Alphen aan den Rijn 04
FARO architecten Scala Alphen aan den Rijn 03

Hoog niveau renovatie voor Scala

Door het Masterplan Scholen in Alphen, krijgt het Scala college een sterk verouderde school toegewezen. FARO maakte een ontwerp voor renovatie op hoog niveau, aangevuld met strategische nieuwbouw voor sporthal, algemene ruimten en ruimte voor ontmoeting en ontspanning. Een karaktervol ontwerp met een atrium als multifunctioneel hart, van waaruit onderwijs in zelfstandige domeinen per leergang wordt ontsloten.

Een vleugel van het bestaande gebouw bleek goed bruikbaar te maken om de verschillende domeinen in onder te brengen. Het skelet bood voldoende ruimte en een handig gevelontwerp maakte een duurzame transformatie mogelijk. Een stevige ingreep in het midden van het gebouw biedt plek aan een ruimtelijk trappenhuis dat een zelfstandige benadering van de domeinen mogelijk maakt.

Tegenover de gerenoveerde vleugel wordt een nieuwe sporthal geplaatst. Daar tussen ontstaat een prachtig multifunctioneel Atrium met veel gebruiksmogelijkheden waarin ontmoeten en ontspannen centraal staat. Een bijzondere tribunetrap met verblijfsplekken wordt de belangrijkste circulatieruimte van de school. De bijzondere programma-onderdelen (Binas, praktijkonderwijs, mediatheek) zijn rondom het atrium geplaatst waardoor het atrium ook echt onderdeel wordt van het dagprogramma van de scholier.

Architectonisch sluiten we aan bij de betere Alphense voorbeelden: een echte baksteenschool met grote (horizontale) raampartijen die handig omgaan met de karakteristiek van de bestaande gevel. Het meer gesloten karakter van de sporthal wordt benut voor klimaatadaptatie en biodiversiteit door de gevel grotendeels te vergroenen. De horizontale belijning in het ontwerp wordt verder benut voor een overdekte fietsenluifel, een prettige entree en een enorme hangbank aan het groene schoolplein. De kers op de taart is een verticaal element in de voornamelijk horizontale compositie: een torentje met een echte schoolbel.

Veel aandacht gaat naar duurzaamheid vanuit het principe van Frisse Scholen: veel daglichttoetreding met verschil in intensiteit naar gelang de functie. Uiteraard een zeer goed en energiezuinig klimaatsysteem met aandacht voor goede ventilatie. Het grote dakoppervlakte wordt gebruikt voor energieopwekking en klimaatadaptatie (piekopvang regenwater). Het benutten van het oude skelet zorgt haast als vanzelfsprekend voor flexibiliteit. Waarschijnlijk de grootste impact heeft de vorm van het gebouw: door de compacte groepering rondom een slim atrium worden energieverliezen beperkt en wordt bespaart op (dure) buitengevel.