‘t Zand is een deelgebied van de grote Vinexwijk Leidsche Rijn bij Utrecht. Vlak bij het nieuwe NS station Terwijde heeft FARO voor Mitros een groot blok ontworpen met 109 sociale huurwoningen rond een binnenhof met 56 parkeerplaatsen. Door de in het blok opgenomen hoogteverschillen van drie naar zeven lagen is het blok een soort intermediair tussen de grootschalige stedelijke ‘wand’ langs het spoor en de bestaande lintbebouwing aan de Utrechtseweg.

  • Programma 109 appartementen sociale huur
  • Opdrachtgever Mitros Projectontwikkeling
  • Aannemer Trebbe West
  • Gereed 2013
00/00
FARO architecten 't Zand Leidsche Rijn Utrecht 02
FARO architecten 't Zand Leidsche Rijn Utrecht 01
FARO architecten 't Zand Leidsche Rijn Utrecht 03
FARO architecten 't Zand Leidsche Rijn Utrecht 04
FARO architecten 't Zand Leidsche Rijn Utrecht 05
FARO architecten 't Zand Leidsche Rijn Utrecht 07
FARO architecten 't Zand Leidsche Rijn Utrecht 08
FARO architecten 't Zand Leidsche Rijn Utrecht 09
FARO architecten 't Zand Leidsche Rijn Utrecht 06

Zandsteen voor ‘t Zand

Opvallend in het ontwerp zijn de verspringende balkons aan de gevels rondom het gebouw. De uitdrukkelijke wens van Mitros om ‘echte’ balkons te maken voor haar bewoners heeft dit tot de centrale ontwerpopgave voor het blok gemaakt: Hoe maak je een blok met een stedelijke uitstraling mét uit de gevel stekende balkons? De balkons zijn van baksteen in een lichte, gele kleur die de zwaarte van het blok enigszins relativeert. De gevel bestaat uit een ‘weefsel’ van stroken van horizontaal en verticaal geel metselwerk met een strak verspringend patroon van ramen, op een grijsbruine onderkant. Door de balkons te laten verspringen ontstaat een afwisselend beeld en is de bezonning beter.

Het programma vroeg om 109 woningen van ca. 80m2 in de sociale huur. Vanuit afspraken met de gemeente heeft een behoorlijk aantal woningen een extra lage huur. Deze combinatie leidt tot een zeer beperkt budget waardoor scherpe keuzes gemaakt moesten worden. Hoofdzaken waren het maken van een gesloten bouwblok met goede hoekoplossingen, goede plattegronden, een logische ontsluitingsstructuur met korte looplijnen over galerijen. En, heel belangrijk, een levendige plint. Dit is bereikt door het toepassen van appartementen op de begane grond met een eigen voordeur aan de straat en een kleine tuin aan de binnenzijde. Deze appartementen krijgen privacy door een margestrook, afwisselend betegeld en beplant, waardoor elke woning op de begane grond zijn eigen ‘stoepje’ voor de deur heeft. De parkeerplekken aan de binnenzijde krijgen een groene uitstraling: graskeien en een aantal grote bomen met mooi bladerdak bepalen hier het beeld.

Vanuit een eenvoudige blokopzet is een interessante variatie aan plattegronden ontstaan door bijzondere hoekplattegronden en een afwisseling tussen oost-west georiënteerde doorzonwoningen (eetplek en keuken aan de galerij met wonen aan de buitenzijde) en op het zuiden georiënteerde ‘breed wonen’ plattegronden (zowel eetplek en keuken als woonkamer aan de buitenzijde van het gebouw).