In het buitengebied van de gemeente Voorst, op een steenworp van Zutphen, staat de tweehonderd jaar oude boerderij “Bij den Oorsprong”. Dit Vestzak-landgoed ligt op een terp in het eeuwenoude stroomgebied van de Gelderse IJssel. De directe omgeving is van een onwaarschijnlijke schoonheid: met een ‘Franse’ boomgaard, prachtige vergezichten en een eigen stroompje.

  • Programma Schuur en atelier
  • Opdrachtgever Particulier
  • Aannemer Christiaans Bouwbedrijf
  • Gereed 2013
00/00
FARO architecten twee schuren Voorst 07
FARO architecten twee schuren Voorst 01
FARO architecten twee schuren Voorst 04
FARO architecten twee schuren Voorst 06
FARO architecten twee schuren Voorst 02
FARO architecten twee schuren Voorst 05
FARO architecten twee schuren Voorst 03

Beeldend kunstenaar Madelon Gouman en haar man wilden twee nieuwe gebouwtjes toevoegen aan dit prachtige ensemble. “Moderne architectuur en zeer boers, zorgvuldig landschappelijk ingepast en spelend met het uitzicht,
100% duurzaam en betaalbaar” waren de kernwoorden die we meekregen.

Zo zijn er een eenvoudige schuur en een volledig geoutilleerd atelier gebouwd. Heel precies gesitueerd ten opzichte van het hoofdgebouw worden aan alle zijden de uitzichten geënsceneerd door weidsheid of juist door zorgvuldige inkadering.

De gebouwtjes zelf zijn 100% van hout. De buitenwanden en het dak zijn van Stellac, de spanten van vuren, de binnenwanden van underlayment, de isolatie van vlas. Boerse verhoudingen, met een dakhelling van 53° en slim geplaatste ramen. Semi-transparante luiken, met heel zichtbare deuren of, waar het beter uitkomt, juist verborgen
toegangen.

De schuren passen in een reeks van landelijke gebouwen waar FARO inmiddels grote naam mee heeft gemaakt. Deze reeks omvat particuliere schuren, een kerkje, een woongebouw en een zorgcomplex. De inhoudelijke verschillen zijn groot, de gemene deler is het karakter van een eigentijdse schuur: duurzaam, tastbaar en landelijk.