In het buitengebied van de gemeente Voorst, op een steenworp van Zutphen, staat de tweehonderd jaar oudeboerderij “Bij den Oorsprong”. Dit Vestzak-landgoed ligt opeen terp in het eeuwenoude stroomgebied van de Gelderse IJssel. De directe omgeving is van een onwaarschijnlijke schoonheid: met een ‘Franse’ boomgaard, prachtige vergezichten en een eigen stroompje. FARO ontwierp hier twee schuren.

  • Programma Schuur en atelier
  • Opdrachtgever Particulier
  • Aannemer Christiaans Bouwbedrijf
  • Gereed 2013
00/00
FARO architecten twee schuren Voorst 07
FARO architecten twee schuren Voorst 01
FARO architecten twee schuren Voorst 04
FARO architecten twee schuren Voorst 06
FARO architecten twee schuren Voorst 02
FARO architecten twee schuren Voorst 05
FARO architecten twee schuren Voorst 03

Beeldend kunstenaar Madelon Gouman en haar man wilden twee nieuwe gebouwtjes toevoegen aan dit prachtige ensemble. “Moderne architectuur, zorgvuldig landschappelijk ingepast, spelend met het uitzicht, 100% duurzaam en betaalbaar”. Zo zijn er een eenvoudige schuur en een volledig geoutilleerd atelier gebouwd. Heel precies gesitueerd ten opzichte van het hoofdgebouw worden aan alle zijden de uitzichten geënsceneerd doorweidsheid of juist door zorgvuldige inkadering.

De gebouwtjes zelf zijn 100 % van hout. De buitenwanden en het dak zijn van Stellac, de spanten van vuren, de binnenwanden van underlayment, de isolatie van vlas. Boerse verhoudingen, met een dakhelling van 53°, slimgeplaatste ramen, semi-transparante luiken, met heel zichtbare deuren of, waar het beter uitkomt, juist verborgen toegangen.