FARO heeft twee van de tien velden voor de herstructurering van de Uitvindersbuurt in Ede ontworpen. De velden zijn ontworpen door 4 architectenbureaus in een samenhangende stijl. Er zijn afspraken gemaakt over materialisering en kleurgebruik, met als inspiratiebron de woningbouw van Dudok. Er zijn grote en kleine appartementen, grote en kleine rijtjeswoningen, levensloopbestendige woningen en een klein aantal bijzondere woningen voor bijzondere doelgroepen.

  • Programma 70 woningen en appartementen
  • Opdrachtgever Woonstede
  • Gereed 2012
00/00
FARO architecten Uitvindersbuurt Ede 03
FARO architecten Uitvindersbuurt Ede 05
FARO architecten Uitvindersbuurt Ede 07
FARO architecten Uitvindersbuurt Ede 06
FARO architecten Uitvindersbuurt Ede 09
FARO architecten Uitvindersbuurt Ede 02
FARO architecten Uitvindersbuurt Ede 04

Uitvindersbuurt vindt Dudok opnieuw uit

De bouwvelden zijn gesitueerd rondom een nieuw aan te leggen park. Rondom het park worden de gestapelde woningen gerealiseerd Voor het overige deel bestaat de buurt hoofdzakelijk uit laagbouw woningen in diverse soorten en segmenten. De opzet is de buurt aantrekkelijk te maken voor een brede doelgroep, jong en oud, alleenstaanden, ouderen maar ook gezinnen.

Het ontwerpthema voor veld C is het “erf”. Dit erf is eigenlijk een eigentijds bejaardenhofje. Hier bevinden zich de levensloopbestendige woningen met een slaapkamer en een badkamer op de begane grond zodat mensen die slecht ter been raken hier toch nog lang zelfstandig kunnen wonen. De woningen hebben openslaande deuren aan de voorzijde die uitkomen in kleine voortuintjes, grenzend aan het erf. Dit wordt een rustig autovrij binnengebiedje in de buurt.

Het erf is het centrale deel van veld C. De overige woningen liggen aan de buitenzijde van veld C, langs de straten en het park.

In een later stadium werd het 6de Veld, veld G, ook door FARO Architecten ontworpen. Omdat dit veld aan het park grenst bevat het een appartementengebouw van 5 verdiepingen hoog. Hier tegenaan zijn 4 blokken met rijenwoningen gebouwd. Op het binnenterrein, dat open en groen is, ligt nog een klein woongebouw voor een bijzondere doelgroep.

Alle woningen hebben een sterke verwantschap in materiaal en kleur. Gele steen, rode dakpannen en blauwe en witte accenten. Er is een speciale baksteen gebakken voor de Uitvindersbuurt, een geel langgerekt Hilversums formaat en wordt er gemetseld in kettingverband. De baksteen is voor alle velden gelijk maar op verschillende manieren toegepast. Muurtjes, randjes, geglazuurde blauwe accenten maken het geheel compleet. De buurt toont daardoor als sterk als één geheel en krijgt de allure die het verdient.

Een lange horizontale luifel bindt alle woningen als één geheel aan elkaar. Het lage dak geeft het veld het karakter van een “tuindorp”, met een vriendelijk uiterlijk en veel voortuintjes. Veel woningen hebben daarnaast ook een gewone achtertuin.