Bij het ontwerpen van de woningen gingen de gedachten allereerst naar de toekomstige bewoners. Wie in Nesselande wil wonen, kiest voor een landelijke omgeving in de buurt van de stad met ruimte en veel water. De ligging aan het water is een aantrekkelijke kwaliteit die we zoveel mogelijk in het ontwerp hebben uitgewerkt. Verder zijn ruimte en rust belangrijke redenen waarvoor mensen naar deze plek komen.

  • Programma 9 woonhuizen
  • Opdrachtgever FiAedes
  • In samenwerking met Blauw Architecten
  • Gereed 2011
00/00
FARO architecten Waterwoningen Nesselande Rotterdam 03
FARO architecten Waterwoningen Nesselande Rotterdam 05
FARO architecten Waterwoningen Nesselande Rotterdam 02
FARO architecten Waterwoningen Nesselande Rotterdam 01
FARO architecten Waterwoningen Nesselande Rotterdam 04

Terras aan het water maakt achtertuin onnodig

De waterrijke woonomgeving was de inspiratiebron voor deze woningen met eigentijdse rieten kappen. De ligging aan het water ervaar je op het terras en vrijwel overal in huis. Individuele kappen geven elke woning een eigen karakter.

Het stedenbouwkundig plan vroeg om drie blokken van drie-onder-een-kap woningen aan het water. De blokken worden door watergangen van elkaar gescheiden.

De huizen bieden veel flexibiliteit voor individuele wensen. De plattegrond is ruim opgezet en vrij in te delen zodat je je eigen keuzes kunt maken: een extra slaapkamer of een dubbele badkamer, een garage of een berging. De extra verdiepingshoogte en de schuin omhoog lopende kap geven een gevoel van ruimte binnen de woningen. Rietkragen tussen de terrassen zorgen voor privacy buiten. Samen met het wonen aan het water geeft dit een gevoel van vrijheid.

De woningen zijn zo ruim mogelijk ontworpen, maar wel passend in de omgeving. Zo hebben de woningen twee woonlagen en is de massa van de blokken doorbroken door de woningen te schakelen en losse rieten kappen te plaatsen. Hierdoor krijgen de woningen een landelijk karakter en sluiten ze, qua schaal, beter aan bij de omliggende huizen. Tussen de kappen door zie je de lucht en blijft er doorzicht naar het landschap.