Plangebied de Rijtse Vennen in Deurne markeert de overgang van stedelijk gebied naar het Zandbos. De wijk heeft gefungeerd als proeftuin voor duurzame ontwikkeling in de woningbouw. Het project was daarmee een aanjager in het anders denken over bouwen en wonen. FARO ontwierp de centrale hof in dit ambitieuze plan.

  • Programma 44 woningen
  • Opdrachtgevers Trudo en Adriaans Projectontwikkeling
  • Aannemer Adriaans Bouwbedrijf
  • Gereed 2011
00/00
FARO architecten Rijtse Vennen Deurne 01
FARO architecten Rijtse Vennen Deurne 06
FARO architecten Rijtse Vennen Deurne 04
FARO architecten Rijtse Vennen Deurne 03
FARO architecten Rijtse Vennen Deurne 02
FARO architecten Rijtse Vennen Deurne 05

Duurzame hof omarmt kindvriendelijk paradijs

De Hof is de centrale structuurdrager van het oostelijk deel van het plangebied, met in het midden een halfopen buurtpark en een zichtas vanaf de Binderendreef.

Beschutting en ontmoeting
Het project bestaat uit 44 woningen in de sociale huursector en enkele koopwoningen. De veranda voor het huis vormt de overgang tussen de individuele woningen en het openbare gebied van de centrale hof. De warmrode kolommen, van duurzaam geteeld mahoniehout konden worden gemaakt van een restpartij uit de bouwcrisis. De rode gloed van het hout en het ritme van de kolommen versterken het intieme karakter van de hofvorm. De huizen zelf zijn simpel en betaalbaar uitgevoerd in gemetseld kalkzandsteen.

Onder de beschutting van de bomen kan men elkaar ontmoeten of even op een bankje verpozen. Voor de kinderen zijn er speeltoestellen van natuurlijke materialen.

Duurzaamheid
Het project heeft als voorbeeld gefungeerd voor duurzaam ontwikkelde woningbouw op grotere schaal. Er is gestreefd naar optimalisatie op het gebied van energieverbruik, materiaalgebruik, omgaan met afval en waterbeheer. Daarnaast was ook de sociale duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt.

De 44 woningen hebben een gezamenlijk dak dat voor een deel voor de energievoorziening zorgt. Ook heeft iedere woning een regenton. De gevels, vloeren en daken hebben allen hoge isolatiewaarden.