Super Duurzaam in alle facetten: In een klein nieuwbouw buurtje midden in het groene dorp Brummen is één bijzonder zeer duurzaam huis gebouwd. Het omliggende buurtje bestaat voornamelijk uit woningen in zogenaamde “jaren-30”stijl. Een Brummens echtpaar, net uit de kinderen, kocht daar een mooi groot kavel. Ze wilden het duurzaamste huis, niet per se heel groot, passend in deze sfeer, maar met een eigen architectonisch karakter: Robuust en zorgvuldig gedetailleerd.

  • Programma Duurzaam woonhuis
  • Opdrachtgever Familie Spiegelenberg
  • Aannemer Bouwbedrijf Christiaans Zutphen
  • Gereed 2018
00/00
FARO architecten Woonhuis Spiegelenberg Brummen 01
FARO architecten Woonhuis Spiegelenberg Brummen 03
FARO architecten Woonhuis Spiegelenberg Brummen 02
FARO architecten Woonhuis Spiegelenberg Brummen 04

Het duurzaamste huis van Brummen

We ontwierpen een huis met overstekken en rood/oranje metselwerk. Natuurlijk wel met de allermooiste baksteen van Nederland: de Vogelensangh. Het huis past daarmee als vanzelf in de omgeving maar is een beetje eigenwijs.

Een ander cruciaal gegeven is de ligging op de zon. De vraag was; maak zoveel mogelijk gebruik van zonne-energie, zowel actief als passief. Maximale opbrengst gecombineerd met ideale ligging, Vandaar dat de woning gericht is op het zuiden: Een dak met zonnepanelen én een heel ruim overstek. De overstek houdt de zomerzon tegen en de laat de winterzon toe. Samen met een grondwater-warmtepomp en een hele hoge isolatiewaarde is het woonhuis volledig energieneutraal. Gasloos en all-electric avant la lettre, ruim voordat het verplicht werd.

Binnen is het huis verassend ruim, ruimtelijk en licht. De woonkamer is niet groot maar hoog, dubbel hoog met een raam in de nok en een brug door de vide. Omdat de opdrachtgevers er nog heel lang willen blijven wonen is het huis voorzien van een slaapkamer met badkamer op de begane grond.

De ruime overstek is behalve erg nuttig tegen de warme zoninstraling in de zomer tevens een heel mooi en comfortabel verlengstuk van de woonkamer. Tot ver in het najaar kan je hier warm en droog buiten zitten.

Op de bovenverdieping bevinden zich twee slaapkamers, een bescheiden badkamer en een bergzolder.