Hatert, een Vogelaarwijk in Nijmegen, vernieuwt: Er komen nieuwe woningen in vele segmenten en, met de vergrijzing in beeld, ook vele zorgwoningen.

  • Programma 71 zorgappartementen
  • Opdrachtgever Portaal
  • Gereed 2011
00/00
FARO architecten zorgappartementen Hatert Nijmegen 03
FARO architecten zorgappartementen Hatert Nijmegen 07
FARO architecten zorgappartementen Hatert Nijmegen 05
FARO architecten zorgappartementen Hatert Nijmegen 06
FARO architecten zorgappartementen Hatert Nijmegen 02
FARO architecten zorgappartementen Hatert Nijmegen 01

Het gebouw bestaat uit appartementen die bestemd zijn voor ouderen met een zorgindicatie. Ruime appartementen met afsluitbare buitenruimtes. Maar ook de ruime toegangshal, grote brede gangen, vides en fraaie daklichten maken een aangenaam verblijf in dit gebouw als vanzelfsprekend. De brede corridor biedt ruimte voor ontmoeting.

De woningen zelf kunnen eenvoudig geschikt gemaakt worden voor mensen in een rolstoel. Er is een goede relatie tussen de woonkamer en de hoofdslaapkamer, zodat mensen die bed moeten houden toch met het bezoek kunnen praten. De badkamer is op de verpleegbehoefte ingesteld. Op elke verdieping is een separate berging aanwezig voor scootmobiles.

Het gebouw is zeer energiezuinig. De warmte in het gebouw wordt opgewekt door een bodemwarmtewisselaar. Met deze duurzame techniek wordt verwarmd met lage temperatuurverwarming. In de zomer is tevens koeling mogelijk. Daarnaast wordt via een warmte-terugwin-installatie de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht onttrokken en aan de koude lucht toegevoerd. Op het dak zijn zonnecollectoren aangebracht ten behoeve van warmtapwater. Om gebruik te maken van passieve zonne-energie zijn in de gevel horizontale betonbanden aangebracht die aan de zuidzijde ‘s zomers de zon weren en ‘s winters juist toelaten. Ook de afgesloten afsluitbare buitenruimtes fungeren als serres die zowel warmte als koude kunnen bufferen.