Op het erf van stolpboerderij De Hulst, aan de rand van de Schermer, nabij Oterleek, ontwierp FARO Architecten in opdracht van Warm Thuis en Bouwcompagnie een erf met woonschuren. Het plan huisvest woongroepen voor ouderen met dementie.

  • Opdrachtgevers WarmThuis en Bouwcompagnie
  • Gereed 2011
FARO architecten Zorgboerderij De Hulst Oterleek 08
De woningen zijn ongelofelijk prettige plekken om te leven. Hugo van Waarde, opdrachtgever en gebruiker

Door wat de architecten van FARO gedaan hebben met de lichtinval en de zichtlijnen is de locatie echt onderdeel geworden van de binnenleefomgeving. Ik vind dat het ontwerp bijzonder goed geslaagd is. Het lijkt een beetje of je een stolp hebt met een paar schuren op het erf. Door allerlei details en accenten, heb je het effect van een schuur maar wanneer je dichterbij komt zijn het toch echt woonhuizen waar mensen graag in blijven wonen. De woningen zijn ongelofelijk prettige plekken om te leven.

00/00
FARO architecten Zorgboerderij De Hulst Oterleek 06
FARO architecten Zorgboerderij De Hulst Oterleek 07
FARO architecten Zorgboerderij De Hulst Oterleek 03
FARO architecten Zorgboerderij De Hulst Oterleek 05
FARO architecten Zorgboerderij De Hulst Oterleek 04
FARO architecten Zorgboerderij De Hulst Oterleek 01
FARO architecten Zorgboerderij De Hulst Oterleek 02

Duurzame zorg rond een erf

De beeldbepalende bestaande historische stolpboerderij bleven bestaan, samen met twee schuren. Daarnaast zijn drie nieuwe schuren aan het ensemble op het erf toegevoegd. Twee lage schuren en een kapschuur, alle drie pal aan het erf gesitueerd. Geïnspireerd door de visie op kleinschalige zorg van Warm Thuis, heeft FARO op een eigentijdse manier woningen voor telkens zes bewoners ontworpen, met als inspiratie de vertrouwde vorm van een schuurhuis op een boerenerf. Uitgangspunt voor de architectuur is een zwarte schuur met een herkenbaar silhouet. Er zijn witte accenten aan de gevels van de schuren toegevoegd om te refereren naar de archetypische schuur uit het verleden. Daarnaast zijn op de koppen van de volumes uitsneden gemaakt, waardoor veranda’s, uitgevoerd in blank hout, ontstaan voor beschutte buitenruimtes en entrees. Extra kwaliteit is meegegeven aan dit plan met een duurzame energiehuishouding, gebruik van duurzame materialen en tevens een duurzame waterhuishouding te gebruiken.