Op donderdag 27 juni gaf wethouder Johan Sluiter van de gemeente Lingewaard het officiële startsein voor de bouw van het Hof van Huesse. Een klassiek én eigentijds woonesemble in het hart van Huissen.

Met de opzet van het plan verwijzen we naar de grote en van oorsprong religieuze gebouw in Huissen waar de Hof onderdeel van uit gaat maken. We ontwierpen 12 eensgezinswoningen, 8 koopappartementen en 10 betaalbare huurappartementen rondom een ‘verborgen wereld’, een deels openbare groen hof met de kwaliteiten van een intieme kloostertuin. Kruiden, eetbare vruchten en een pergola bepalen het beeld.

Functies als een kas, privébergingen, een gemeenschappelijke berging en een ruimte om elkaar te ontmoeten vinden er hun plek. Via informele verbindingen en uitnodigende trappen staat de tuin in directe verbinding met de openbare ruimte. Dit betekent dat ook mensen van buitenaf een kijkje kunnen komen nemen. De doorgangen zorgen bovendien voor een prachtig, ingekaderd zicht op de ommuurde tuin.

Bijzonder is het om te weten dat er meerdere archeologische vondsten op deze locatie zijn gedaan. “Huissen was al vroeg bewoond. We verwachtten resten vanaf de achtste eeuw, maar vonden zelfs een houten waterput uit de zesde eeuw! Hoewel een deel van de oudste bewoning door overstromingen verloren is gegaan, geeft de ligging binnen de stadsmuren rond 1350 aan hoe waardevol dit terrein was.”, vertelt archeologe Astrid Koekkelkoren.

In het bijzijn van toekomstige bewoners, bouwpartners en onze eigen Arjenne van Berkum en Niels Eilander, ging de eerste symbolische schop de grond in en werd een tijdscapsule begraven.

00/00
Vogelvlucht Hof van Huesse